Отвъд геодезията

Къде е най-сигурното място на Земята? … В орбита

Ракетата-носител „Союз-2.1а“ с космически кораб „Союз МС-16“ и екипаж от двама руснаци и американец на борда, бе изстреляна от космодрума „Байконур“, съобщава РИА Новости. Изстрелването бе излъчено на уебсайта на „Роскосмос“.
Прочети повече „Союз МС-16“ е първият пилотиран кораб, излитащ върху ракета „Союз-2.1а“, съставена изцяло от руски компоненти. Преди това са използвани ракети „Союз-ФГ“ с украинска система за управление. Ракетата е изстреляна в 11:05 часа българско време от 31-та площадка на „Байконур“. Стартът става 400-ият осъществен от този стартов комплекс от 1961 г. Очаква се 530 секунди след изстрелването на „Союз МС-16“ с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди да се отделят от третия модул на „Союз-2.1а“ и да бъдат изведени в околоземна орбита.
За Иванишин и Касиди това е третият космически полет в кариерата им, за Вагнер – първият. Първоначално руснаците Николай Тихонов и Андрей Бабкин трябваше да летят на Союз МС-16, но през февруари бяха заменени от Иванишин и Вагнер, тъй като Тихонов получи нараняване на окото.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us