Отвъд геодезията

Какви метеорити да гледаме през лятото

Летните месеци са подходящо време за наблюдение на метеори от любителите астрономи. Няколко метеорни потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август и при подходящи условия, наблюдението и фотографирането им не е трудна задача според специалистите.

Метеори могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете, за да имаме тъмно небе. За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ, припомни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е автор на традиционното издание на катедра „Астрономия“ на СУ „Гид на любителя астроном“, в което се описват значимите астрономически явления през годината, придружени от напътствия за наблюдението им от любителите астрономи.

През лятото ще могат да се наблюдават няколко по-атрактивни метеорни потока, каза Маркишки и отличи Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди. „И двата потока имат максимуми в нощта срещу 30 юли. Те се наблюдават най-добре във втората половина на нощите около края на
юли и в началото на август, а тогава нощите ще бъдат безлунни. Общата им активност е около 30 метеора за час, като подобно на метеорите на Юнски Боотиди, те са бавни и ярки, особено тези на Алфа-Каприкорниди, каза той. Маркишки припомни, че популярният метеорен поток Персеиди ще бъде активен от около 17 юли до 24 август. Неговият максимум тази година ще бъде на 12 август от около 16 ч. до 19 ч. българско време. Тъй като това е през деня за нашите географски дължини, той съветва любителите да изберат най-близкото до максимума удобно време за наблюдение и предлага една от двете нощи на 11 срещу 12 или на 12 срещу 13 август. „През първата половина на тези нощи обаче Луната ще бъде над хоризонта и ще създава светъл фон на небето, което принципно затруднява наблюденията. Тъй като Персеиди се застъпва по време с Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, както и с още няколко по-слаби потока, практически всички те заедно допринасят за общата висока метеорна активност през летните безлунни нощи”, посочи Пенчо Маркишки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us