Отвъд геодезията

Какво става с течението Гълфстрийм

Инструменталните измервания, осъществявани с висока точност през последните 50 години, в това число и от руски океанолози, опровергават неотдавнашния извод на немски климатолози, че океанското течение Гълфстрийм се забавя, предаде ТАСС.
Мнението е на Алексей Соков, директор на Института по океанология към Руската академия на науките.
На 25 февруари пресслужбата на Потсдамския институт за изучаване на климатичните последици съобщи, че по данни на европейски климатолози Гълфстрийм и други компоненти от „конвейера на теченията“ в Северния Атлантически океан са достигнали минимална активност, което не е било наблюдавано от хиляди години. Отслабването им може да доведе до застудяване на климата в Европа и в Америка. Професорът от Потсдамския университет Щефан Рамщорф съобщи също, че кръговратът на теченията в Атлантика е бил стабилен до средата на 19-и век, но оттогава е започнал да отслабва.
„Това е само едно от мненията относно проблема, изразено от немския океанолог“, заяви Алексей Соков. „Но нашите изследвания и преки измервания показват, че това не е така. През периода на осъществяването на инструменталните измервания, разпростиращ се от 50-те години до новото хилядолетие, не е бил наблюдавана тенденция на промяна в интензивността на Гълфстрийм. Да, съществуват колебания на всеки 12-15 години, но те са около съществуващия тренд“.
Ученият припомни, че инструменталните измервания с висока точност на хидрологическата структура на Северния Атлантически океан са започнали в края на 50-те години на миналия век в рамките на международната геофизична година. След това аналогични програми са били осъществявани през 70-те и 90-те години, с които е била изучена в подробности циркулацията на Световния океан.
„В рамките на тези програми бяха осъществени точни измервания на всички параметри на Световния океан, в частност на Северния Атлантик в района на системата Гълфстрийм. Драстични промени не бяха регистрирани. По мое мнение не трябва да се изважда една статия от контекста й. Тя беше съставена въз основа на палеоданни и на моделиране. Но трябва да се вземат предвид всички публикации и трябва да се анализират мненията и на други учени“, поясни
Алексей Соков. Той припомни, че Институтът по океанология към Руската академия на науките провежда редовни наблюдения в Северния Атлантически океан от 1997 година, като този изследователски проект няма аналог в света. „Нашите инструментални изследвания отрекоха съществуването на тенденция за забавянето на Гълфстрийм“, каза в заключение ученият.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Мозъкът на хората се смалява
  Мозъкът на хората се смалява

  Мозъкът на хората се смалява, откриха изследователи от Бостънския университет и Дартмутския колеж в САЩ. За целите на изследването учените са анализирали 985 изкопаеми и

 • Първият космически филм ще бъде готов догодина
  Първият космически филм ще бъде готов догодина

  Работата по първия филм, сниман в космоса, ще продължи на Земята поне до края на следващата година. Това съобщиха световните медии. Режисьорът на филма е

 • Дърветата растат по-бързо заради земетресенията
  Дърветата растат по-бързо заради земетресенията

  Земетреснията стимулират растежа на дърветата, установи германско проучване, цитирано от сп. „Сайънс“. Изследователите са установили, че силните трусове могат да помогнат на дърветата да растат.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us