Отвъд геодезията

Книги


 

Николай Коперник: Превръщането на Земята в планета

Проф. Оуен Джинджърич, проф. Джеймс Маклаклан

Издателство Рива

 

Професорът по астрономия и история на науката в Харвардския университет Оуен Джинджърич, който дава и име на астероид 2658, и колегата му – физикът Джеймс Маклаклан са създали интересен текст, в който достиженията на учения Николай Коперник стават достъпни за всеки. Коперник с право е наричан баща на научната революция, а разработената от него хелиоцентрична система е основополагаща за съвременната астрономия. Трудът на Джинджърич и Маклаклан е едно напомняне за гениите, които са променили съвременния свят.

 

Другото тяло

Милорад Павич

Издателство Колибри 

 

Сръбският писател Милорад Павич не се нуждае от представяне. Още с излизането на първите му преведени на български романи, той се превърна в задължителен автор, а „задължителността” му бе провокирана от качествата на книгите – смислени, ведри, странни като игри и лесни за четене. “Другото тяло” (2006 г.) влиза в тази традиция. Самият писател казва, че книгите му са като шведска маса. Затова – bon appetit!

 

Теория на облаците

Стефан Одьоги

Издателство Факел експрес

 

Авторът е ерудит и естет и цялата интелектуална тежест се отпечатва върху писането му. Интересното тук е, че читателят става свидетел на добре позната му история, която получава нова подредба, натовареност и обяснения. Текстът ще задоволи и любителите на чистата наука, и ценителите на добрата поезия, а послевкусът е като след филм на Вендерс.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us