Отвъд геодезията

Книгите в бр 6/2012 г.


Къщата на халифа

Тахир Шах

ИК Барака

 

 

Ако решите да си купувате къща в Мароко, не е лошо предварително да се информирате дали не е пълна с джинове. О, джинове ли, да си гледат работата, си казал обаче Тахир Шах, писател и пътешественик, когато решил да смени тясното си жилище в мъгливия Лондон със старинната Къща на халифа в Казабланка. И се захванал да ремонтира красивия, но изоставен с години дом с вътрешни дворове с финикови палми, фонтани, градини с бугенвилеи, портокалова горичка, тенис корт и плувен басейн, между които, разбира се, се криели десетки джинове. Докато семейството му свиквало с къщата, а и тя със семейството, вървял екзотичният живот на Казабланка.

 

 

1Q84

Харуки Мураками

ИК Колибри

 

 

Помните ли загадъчната секта, организирала атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г.? Тук става дума и за това. Сюжетът на книгата е могъщ – смесица между фантазия и реалност. А заглавието е всъщност година 1Q84 , където Q=question mark – т.е. въпросителна.

И докато чакаме някой да преведе китайския автор – носител на Нобелова награда за литература за 2012 г. Мо Ян, може да почетем нещо голямо от съседната на Китай малка Япония.

 

 

Намек за обяснение

Греъм Грийн

ИК Сиела

 

 

Името на поредицата на издателство Сиела «Популярна класика» перфектно подхожда за описание на сборника разкази на Греъм Грийн. Може да се коментира какво означава класика, но със сигурност няма неприятни изненади по страниците на поредната книга на популярния английски писател.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us