Отвъд геодезията

Книгите в брой 2/2011 г.


За вселената и човешката глупост

Алберт Айнщайн

ИК Фама

 

Човек не разбира нещо добре, ако не може да го обясни на баба си, е казал Айнщайн и е бил много прав. Афоризмите на Нобеловия лауреат за физика са доста забавни и отразяват гения на може би най-влиятелния учен за миналия век. Поредната книга с порция от тях стъпва на тезата, че две неща са безкрайни: вселената и човешката глупост. Айнщайн казва, че не е напълно сигурен само за първото.

Сборникът е перфектно четиво, дори настолна книга както за малки, така и за големи. Все пак всичко в нея е обяснено както повелява Айнщайн.

 

 

България и българите в италианската географска книжнина (XIV – XVI век)

Пенка Данова

ИК Парадигма

 

Изследван е периодът XІV-XVІ век през призмата на карти, запазени в Италия, които и до днес не са достатъчно популярни и проучени у нас. Авторът се заравя в италианските архиви и обрисува живота по нашите земи, благодарение на регистрираната в библиотеките информация за работата на мoнашеcтвoто и миcиoнеpите. Според пpoф. дин. Лиляна Cимеoнoва темата на книгата влиза в така наречената евpoпейcка интелектуална иcтopия. Трудът е доказателство как по време на Ренесанса и Хуманизма човекът се интересува все повече от мястото си в света. Творбата е полезна не само за историографи и антрополози, а и е любопитна за картографите.

 

Да оцелеем в кризите

Жак Атали

ИК Рива

 

Всеки страда от кризата. Поне някой да има полза от нея – ако не лично френския финансист Жак Атали, то поне неговите български издатели, избрали най-точния момент за публикуване на този оригинален труд. Всеки е способен да преплува през кризата, ако опознае себе си, нея и повярва в концепцията, че сме ковачи на собствената си съдба. И за да е пълна мъдростта, Атали цитира друг титан – Махатма Ганди, който съветва ние сами да сме промяната, която искаме да видим в света.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us