Отвъд геодезията

Книгите в брой 4/2011


Куест

Борис Акунин

ИК Еднорог

 

Четенето на книги е свързване с различни вече прочетени произведения, това е интелектуална игра. По определение „куест“ също е игра. Именно на това залага Борис Акунин в новия си роман и кара читателя да скита в литературните и исторически дебри на следреволюционна Русия – СССР и времето на Наполеоновото нашествие. Романът изпраща група американски „научни работници“ в Москва от 30-те години на ХХ в. със задачата да предотвратят опасни за бъдещето на човечеството научни експерименти. В пълната със всевъзможни съгледвачи съветска столица, изпълнението на задачата ще ги сблъска със следите от друга мисия от преди повече от сто години, чиито следи ще ги насочват към разкриването на мистериозна и до голяма степен фантастична загадка, определяща живота на всички на този свят.

Прилича на истинска игра.

 

 

Човек на тъмно

Пол Остър

ИК Колибри

 

Явлението в съвременната европейско-американска литература, ако можем така да наречем Пол Остър, представя нова порция заплетена история, магически случки, фантастични герои и в крайна сметка измислени реалности или реални измислици. За всички, които предпочитат превода пред оригинала, могат да се отдадат на поредното пътешествие в главата на един стоящ сам на тъмно изтръпнал от безсъние човек.

Пол Остър е авторът на „Нюйоркска трилогия“, „Лунен дворец“, „Бруклински безумства“, „Книга на илюзиите“, „Нощта на оракула“. Преведени са всичките.

 

Физика на бъдещето

Мичио Каку

ИК Бард

 

Във времето на интернет информацията е достъпна, но все пак ако има някакъв проблем – той е подборът на информацията. Толкова много ни залива отвсякъде, че е добре някой да я прецеди, поне малко. Мичио Каку успява точно в това – благодарение на разговори с стотици от най-напредничавите учени в света ни показва революционните постижения в областта на медицината, компютрите, квантовата физика и космическите пътешествия. Те ще променят бъдещето, а ние ще сме готови, поне малко.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us