Отвъд геодезията

Книгите в брой 6/2011


Електронно разузнаване

Петър Стоянов

ИК „БАН“

 

Напоследък животът все повече заприличва на част от филма теория на конспирацията. Сересета пълнят ефира, размахват се безразборно досиета и всеки втори по-възрастен е разузнавач, а все първи – доносник. Разлика между двете не се прави. Трудът на Петър Стоянов се опитва да подреди хаоса от проблеми около електронното разузнаване. Авторът дори класифицира системите, описва методите за водене на разузнаването, способите за търсене, методите за определяне на пространствените, времевите и честотните параметри и способите за добиване на разузнавателни сведения. Специално внимание е отделено на приложението на теорията на вероятностите, теорията на масовото обслужване, математическата статистика и теорията на оптималното откриване в електронното разузнаване. Звучи като книга за всеки днес, нали?

 

Дилма Русеф. Историята на едно българско семейство, белязано от изгнанието, комунизма и президентството на Бразилия

Жамил Шаде; Момчил Инджов

ИК Синева

 

Никой не е пророк в собствената си страна, но като се върне като пророк от чужбина – всички са му роднини. Така може да бъде дообработена старата българска поговорка, особено когато я прилагаме към бразилския президент от български произход Дилма Русеф и пристигането й у нас, при което цяло Габрово и половин Севлиево се оказаха от корена на бразилския президент. Предлаганата книгата е написана от двама журналисти, следили отблизо съвременните събития и разровили се в историята на интересното семейство Русеф. Хроникьорите се опитват безпристрастно да ни преведат през интересните съдби в интересно време.

 

Бароков концерт. Гонитбата

Алехо Карпентиер

ИК Сиела

 

Ново издание на една стара и любима книга – за онези, които са подарили предишното, и за другите, които вече са пораснали за новото – издателите са подбрали бароковия концерт на латиноамерикански автор Алехо Карпентиер. За познавачите латиноамерикански би трябвало да изчерпва темата що за текст ни предстои да срещнем. И все пак – увличащ, повличащ, близък, наситен, истинен, мистичен и омагьосващо умен разказ, който не искаме да изоставим.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us