Отвъд геодезията

Лендартът – изкуство с природа

През 60-те години на миналия век, когато в България се поставят основите на специалността ландшафтна архитектура, в САЩ възниква т. нар. Landart (от английски land art – земя и изкуство). Не че самата ландшафтна архитектура не е изкуство, но това направление на съвременното изкуство е неразделно от ландшафта. Художниците създават творбите си в природата среда, предимно с природни материали и творбите им съществуват в хармония с природата.

Rhythms of Life land art projectAndrewRogersSiren2011

Лендартът е част и от нововъзникващите още тогава политически движения за опазване на околната среда. От друга страна той е и реакция на комерсиализацията на изкуството.

Творбите отхвърлят изискването да бъдат поставени в галерия, за да бъдат наблюдавани, и се превръщат в монументални ландшафтни проекти. Често, оставени на открито в природата, творбите са унищожени от естествените природни стихии. Затова и лендартът е свързан и с т. нар. ефимерно изкуство като контрапункт на класическото разбиране за художествено произведение, което е вечно.

Richard Long Hall artlyst

lede richard long

Първите примери на лендарта са създадени в пустините на Невада, Ню Мексико, Юта или Аризона и унищожени от природните сили.

Художниците изполдват природните материали – почва, скали, камъни, пясък, вода, различни органични материали – дънери, клони, листа и др. Все пак ползват и други неразривно свързани със строителството текстури – бетон, асфалт, минерални пигменти и пр. Освен за тленност, лендартът е и пример за ситуационно изкуство (site-specific art).

Andi goldsworthy 07 3

Saype land art 03

Пионерите

Робърт Смитсън (1938-1973) е американски фотограф, който се интересува от временните проявления на изкуството. Той снима някои от произведенията си от нововъзникналия лендарт. Най-известната му творба и може би най-емблематична за лендарта като цяло е „Спиралният кей“ (Spiral Jetty, 1970). Материалите, които Смитсън използва за изграждането й са скали и почва. Те са натрупани така, че да се оформи дълга (460 м) спирала в Голямото солено езеро в щата Юта, САЩ. Променящото се ниво на водата определят каква част от творбата да се вижда.

Британецът Ричард Лонг (1943 г.) е най-известният артист в лендарта в родината си. Творбата му Whitechapel Slate Circle е продадена през 1989 г. за рекордните 209 000 долара в Сотби. Търси прости, геометрични форми, които противопоставя на природния ландшафт. Изгражда линии, кръгове, спирали и лабиринти чрез струпване и подреждане на камъни, пясък, дървени съчки или почва.

Австралиецът Андрю Роджърс е автор на най-големите арт инсталации в света. Неговите произведения могат да се разглеждат с Google Earth и са запечатани от сателити. Роджърс осъществява най-голямото съвременно лендарт начинание в света – 51 каменни структури, разположени в 16 страни на 7 континента. В проекта за 15 години са въвлечени над 7000 души.

Британецът Анди Голдсуърти създава предимно ефимерни работи, насочени към изследване на влиянието на природните процеси. Прави снежни пирамиди, ледени скулптури; работи с разноцветни листа, камъни, почва.

През 1989 г. в Швейцария се ражда самоукият художник на графити Сайп, който впоследствие се чувства ограничен от градската среда и започва „да рисува сред природата”.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us