Отвъд геодезията

Летни олимпийски игри – Лондон 2012


Светът много скоро ще бъде олимпиада. Макар и белязана от световната икономическа криза. Организаторите на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. се похвалиха, че са икономисали над 600 милиона лири и са готови да върнат в хазната внушителната сума. А за да докажат, че светът е глобално село, както напоследък все по-често се самоопределяме, в церемонията по откриването ще превърнат терена на олимпийския стадион в истинска пасторална картина. Зеленият терен ще бъде превърнат в живописен британски пейзаж, през който ще дефилират типични за Острова домашни животни. Церемонията е наречена „Островът на чудесата“, като мнозина разгадават в наименованието препратка към шекспировата пиеса „Бурята“.

Цялата режисура на откриването е поверена не на кого да е, а на самия Дани Бойл – човекът, снимал през 1997 г. невиждания дотогава експеримент – филмът „Трейнспотинг“, а през 2009 г. неговата лента „Беднякът милионер“ обра филмовите награди отвъд океана и в Европа. Сега момчето от Радклийф обещава в церемонията да гастролират 70 овце, 12 коня, 10 пилета, 10 патици, 9 гъски, 3 крави, 2 кози и 3 овчарски кучета. На стадиона ще бъдат възпроизведени някои от британските провинциални забележителности, като хълма на Гластънбъри, както и ще бъдат представени растенията символи на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а именно розата, магарешкият бодил, жълтият нарцис и детелинката. За разкош организаторите няма да разчитат на Гълфстрийма, а ще създадат изкуствени облаци, от които ще вали дъжд, за да бъде напълно пресъздадено английското време и обстановка.

10 000 доброволци, подбрани от източните части на Лондон ще сменят 23 000 костюма, създадени за събитието. Двуметрова камбана, с тегло 23 тона, символизираща мира, ще огласи началото на тържеството на духа и тялото.

Естествено на откриването е поканена юбилярката – британската кралица Елизабет Втора, която през тази година отбеляза 60-ата годишнина от качването си на престола. Рекорд, който досега е задминаван само от баба й Виктория, но само с три години.

Сметката за церемонията е 27 милиона лири. А часът на срещата е точно 9 вечерта по Гринуич на 27 юли. Носете си дъждобрани.

Огнен тур

Щафетата с олимпийския огън ще посети в Лондон резиденциите на британската кралица и на министър председателя ден преди церемонията по откриването. 175 фалконосци ще пренесат факела от Камдън в северен Лондон до „Уестминистър“ през „Даунинг Стрийт“ и

Бъкингамския дворец. Огънят ще премине и през катедралата „Сейнт Пол“, Кралския

Шекспиров театър, най-стария приют за кучета и котки в Батърсий и мястото в Уайт Сити, където през 1908 г.  е бил Олимпийския стадион.

 

Несъвършеното бижу – кулата Орбит

kula.jpg

 

Преизбраният лондонски кмет Борис Джонсън и министърът, отговарящ за олимпийските игри, Теса Джоуел решават, че въпреки кризата в олимпийското градче има нужда от нещо по-различно, от някаква интересна добавка, която да не е пряко свързана със спорта, а да създава настроение и да остане за поколенията като символ на тези игри. Така се появява идеята за конструирането на кула. През 2009 г. е обявен конкурс, на който се явяват 50 архитекти. Печелят небезизвестните Аниш Капур и Сесил Балмонд, а щом вижда предложението им Борис Джонсън се влюбва в проекта, като споделя, че си е представял нещо доста по-скромно.

Кулата Орбит може да конкурира само подобно произведение в друга европейска столица – естествено парижката Айфелова кула. Макар злите езици да обясняват, че френското творение е почти три пъти по-високо, лондончани се хвалят, че при добро време от Орбит ще може да се вижда на 20 мили разстояние. Новата 114,5-метрова кула се извисява над олимпийския стадион, а 5000 щастливци дневно могат да разгледат съоръжението и да се любуват на лондонския въздух и пейзаж от двете открити платформи. За протокола – строежът е глътнал 2000 тона желязо, а спиралата от 455 стъпала извежда до върха на желязното чудовище.

Естествено като всяко голямо творение, кулата има и своите противници, които я намират за излишна, грозна и незавършена. В. „Таймс“ коментира, че идеята за кулата е само суета, която може да се сравнява с сватбената торта на Бенто Мусолини – както наричат комплекса в центъра на Рим, построен за прослава на Виктор Емануил Втори или с златната статуя на президента на Туркменистан Сапармурат Ниязов.

Изкуствоведите са на друго мнение. Те виждат в Орбит съвършенството на несъвършеното. Незавършената форма дава право на интерпретации и всеки може сам да довърши кулата в мислите си.

 

Типично по британски – премерено и рационално, организаторите са създали всички условия за провеждането на олимпиадата, като се използват наличните спортни съоръжения, а новопостроените не блестят с изобилие и разточителност, а с конструктивност и прагматизъм. Много от тях след това ще бъдат преработени, за да продължат да служат максимално ползотворно на целите на спорта и на неговите любители.

 

Велодрумът

Velodrome

velodrome1.jpg

 

 

Велодрумът е дело на архитектурното бюро Хопкинс. Съоръжението е 21 700 квадратни метра. Сградата е построена с леки и прости материали за доста нисък бюджет. Разполага с  6000 места, които лесно могат да се трансформират за хора в неравностойно положение.

 

 

Басейнът за водна топка

Water Polo Arena

Построен само за 13 месеца и изграден от рециклирана пластмаса, басейнът е въплъщение на съвременните разбирания за екологично и енергийно спестяващо строителство. Местата са за 5000 посетители. След Олимпийските игри сградата ще бъде разглобена и части от нея ще бъдат ползвани за други конструкции на Острова.

Центърът за водни спортове

Aquatics Center

baseinytotvytre.jpg

 

baseynyt otvyn.jpg

 

Там ще се проведат състезанията по плуване. Дело е на носителката на Притцкер Заха Хадид, която печели конкурса за архитектурно решение още преди Лондон да спечели домакинството на Олимпиадата. По време на игрите 17 500 зрители ще могат да наблюдават състезанията. След това временните крила ще бъдат премахнати и залата ще остане с капацитет 2 500, плюс още 1 000 места за по-големи събития.

 

 

 

 

Медната кутия

Copper box

copperbox.jpg.jpg

В нея ще се проведат състезанията по хандбал и по модерен пентатлон. Залата е с 7000 места.  Строителството е завършено през 2011 г. Името Медна кутия получава през януари 2012 г., след като организаторите решават, че мястото ще се ползва и за други спортове освен хандбал. След игрите залата ще се ползва за най-разнообразни по-малки спортни събития.

 

Ривърбанк арена

Riverbank Arena

20120503_141835.jpg

Съоръжението е построено, за да посрещне две първенства – освен футболната надпревара по време на Олимпиадата, а през 2015 г. ще бъде префасонирано за терен на европейското първенство по хокей на трева. Стадионът е с капацитет 15 000 души, а след игрите ще бъде намален до 5 пиляди. Струвало е 19 милиона лири.

 

 

 

Залата за баскетбол

 

Basketball Arena

London_2012_olympics_basketball_sept_2010.jpg.jpeg

Построена специално за олимпиадата, тя разполага с 12 000 места. Първоначално в нея е предвидено да се играят волейболните мачове, но те са преместени във вече съществуващия изложбен център Earls Court. След Олимпиадата залата ще бъде домакин на игрите на Общността на нациите през 2014 г.

 

 

 

Итън Менър

Eton Manor

eton-manor-tennis-_2090846i.jpg

 

Съоръжението е построено за тренировките на плувците и тенесистите. Разполага общо с 10500 места.

 

 

Пистата за BMX

BMX track

bmx-test_MG_7878.jpg

Младият спорт мотокрос набира скорост през 60-те години и вече за втори път ще бъде представен на олимпийски игри. В състезанието ще участват общо 48 души, но за тях е построена чисто нова 400-метрова писта. Съоръжението е малко по-голямо от футболно игрище.

 

Във въздуха

 

Нова система от лифтове, на стойност 50 милиона лири, ще позволи на хилядите туристи, дошли за олимпиадата, да се наслаждават на лондонските красоти. Макар да имаше опасения, че уникалният кабелен транспорт няма да бъде завършен до началото на игрите, вече в Лондон са направени първите тестове, които се оказаха успешни. 
Лифтовете ще преминават от единия на другия бряг на Темза. Ще превозват по 2500 души на час, което се равнява на капацитета на 40 автобуса.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us