Отвъд геодезията

Лунен прах от Аполо продаден за половин милиард долара

Миниатюрно количество лунен прах беше продадено за над половин милион долара, след като НАСА удостовери, че той е от първата лунна проба, събрана от астронавта Нийл Армстронг от мисията „Аполо 11“, съобщи сайтът Спейс.

Тръжна къща „Бонамс“ предложи лунния прах на аукциона „Космическа история“ в Ню Йорк. Точната сума, за която беше продаден, е 504 375 долара, в която влизат и премиите. Колкото и голяма да изглежда, тя е под предварителната оценка от 800 000 до 1,2 милиона долара. Наддаването започна от 220 000 долара.

Мострите са толкова малки, че „Бонамс“ не е успяла да посочи точно тегло – даден е размерът им в микрони. Прашинките са намерени в шевовете на тобичка, използвана за първата лунна проба, събрана от Нийл Армстронг. По тях именно е определено, че торбичката е от мисията „Аполо 11“, след като е продадена на държавен търг през 2015 г. НАСА обаче отказва да я даде и следва серия от съдебни дела, като най-накрая тя е присъдена на купувача.

НАСА е предала и лунния прах, след като торбичката е продадена за 1 812 500 долара през 2017 г.
Геоложкият му състав позволява на НАСА да определи, че са от Морето на спокойствието.

Политиката на НАСА е лунният материал от мисиите „Аполо“ да е национално богатство. Правени са много малко изключения за принадлежности на астронавти, запазени за спомен, по които има лунен прах, и за два подаръка на чужди държави.

Подобни продажби са редки. През 2018 г. „Сотбис“ продаде единствената официално сертифицирана проба лунен прах – три миниатюрни зрънца, донесени със съветската роботизирана сонда „Луна“ през 1970 г. При общо тегло около 0,2 гр, те са продадени за 855 000 долара.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Откриха строителство с дърво отпреди хомо сапиенса
  Откриха строителство с дърво отпреди хомо сапиенса

  Изследователи откриха проста структура от каменната ера, която може да е най-старото доказателство досега за строителство с дърво от древните предшественици на хората, съобщи АП.

 • Екип на НАСА тренира в Исландия за мисия до Венера
  Екип на НАСА тренира в Исландия за мисия до Венера

  Международен екип, ръководен от Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory – JPL) на НАСА, наскоро използва Исландия като аналог на Венера, за да тества

 • САЩ с доклад за НЛО
  САЩ с доклад за НЛО

  НАСА обяви, че изучаването на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) ще изисква нови научни техники, включително и модерни спътници, както и промяна в начина, по който

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us