Отвъд геодезията

Лунен прах от Аполо продаден за половин милиард долара

Миниатюрно количество лунен прах беше продадено за над половин милион долара, след като НАСА удостовери, че той е от първата лунна проба, събрана от астронавта Нийл Армстронг от мисията „Аполо 11“, съобщи сайтът Спейс.

Тръжна къща „Бонамс“ предложи лунния прах на аукциона „Космическа история“ в Ню Йорк. Точната сума, за която беше продаден, е 504 375 долара, в която влизат и премиите. Колкото и голяма да изглежда, тя е под предварителната оценка от 800 000 до 1,2 милиона долара. Наддаването започна от 220 000 долара.

Мострите са толкова малки, че „Бонамс“ не е успяла да посочи точно тегло – даден е размерът им в микрони. Прашинките са намерени в шевовете на тобичка, използвана за първата лунна проба, събрана от Нийл Армстронг. По тях именно е определено, че торбичката е от мисията „Аполо 11“, след като е продадена на държавен търг през 2015 г. НАСА обаче отказва да я даде и следва серия от съдебни дела, като най-накрая тя е присъдена на купувача.

НАСА е предала и лунния прах, след като торбичката е продадена за 1 812 500 долара през 2017 г.
Геоложкият му състав позволява на НАСА да определи, че са от Морето на спокойствието.

Политиката на НАСА е лунният материал от мисиите „Аполо“ да е национално богатство. Правени са много малко изключения за принадлежности на астронавти, запазени за спомен, по които има лунен прах, и за два подаръка на чужди държави.

Подобни продажби са редки. През 2018 г. „Сотбис“ продаде единствената официално сертифицирана проба лунен прах – три миниатюрни зрънца, донесени със съветската роботизирана сонда „Луна“ през 1970 г. При общо тегло около 0,2 гр, те са продадени за 855 000 долара.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us