Отвъд геодезията

Магията на киното запечатана в музей


Филмовата академия в Лос Анджелис отваря експозиция през 2016 г.

 

Нощта на Оскарите. Емблематичното събитие за всеки, докоснал се до магията на правенето на кино. Сега ще е на 24 февруари.

Киното е история. Процесът на създаване на кино също е история, но остава скрит далеч от очите на зрителя, виждащ само готовия двучасов продукт.

Местата, където се представя историята, сме свикнали да наричаме музеи, но как да се казва мястото, което показва едновременно историята, процесите и технологията при създаването на една лента –  все още не е измислено, затова ще използваме отново думата музей.

През май 2012 г. Академията за филмово изкуство и науки обяви, че световно известните архитекти Ренцо Пиано и Золтан Пали ще проектират Музея на киното.

„Опитът на Ренцо при създаването на значими архитектурни и културни забележителности, съчетани с умението на Золтан при трансформирането на исторически важни сгради, е перфектен брак за проектиране на музей, който ще чества историята и бъдещето на филмите“, споделя Даун Хъдсън, главен изпълнителен директор на филмовата академия.

Тя е най-известната световна организация, свързана с киното, в която членуват повече от 6000 от най-изтъкнатите мъже и жени, работещи в индустрията. Освен участието им в определянето на годишните награди, за които членовете гласуват, първо за избор на номинираните, а после и за победителите, Академията представя разнообразна целогодишна гама от обществени програми, изложби и други прояви. Пак тя предоставя финансова подкрепа за множество други сродни организации и начинания в сферата на филмопроизводството.

 

Библиотеката „Маргарет Херик“

4w.jpg
Библиотеката „Маргарет Херик“

Чрез библиотека „Маргарет Херик“ и архива й филмовата академия събира, съхранява, възстановява и осигурява достъп до филми и предмети, свързани с историята на седмото изкуство. Академията подпомага студенти и историци. Тя представя развлекателната индустрия изобщо на хората по света, които обичат филмите. И съвсем естествено е цялата тази история да заслужава своя музей и да се отвори към обикновения зрител.

 

Вдъхновението

121201A_0013.jpg
Даун Хъдсън

 

„Музеят на филмовата академия ще бъде мястото, с което нашата индустрия и градът ни ще могат да се гордеят“, казва изпълнителният директор Даун Хъдсън. „Оценявам непоколебима подкрепа на организаторите, на членове и особено на председателите на кампанията, които ни преведоха през този изключително труден етап“, коментира Хъдсън.

 

Средства и проектиране

 

В началото на 2012 г. започва кампания за набиране на средства за строежа с председател Боб Игър и съпредседателите – известните актьори Анет Бенинг и Том Ханкс, като до момента са събрани около 100 милиона долара чрез частни дарения при поставена цел от 250 милиона долара. Сред дарителите са имена в киното и фирми от самото производство. Освен Бенинг и Ханкс, там са Уорън Бийти, Рита Уилсън, Уилоу Бей, управителния съвет на Академията, корпоративни партньори, включително Dolby Laboratories, Panavision, Technicolor, PricewaterhouseCoopers, Girard-Perregaux и в. „Ню Йорк Таймс“, филмови студия и развлекателни компании, като The Walt Disney Company, NBCUniversal, Sony Pictures Entertainment, Warner Bros Entertainment и Lionsgate. Там са и известни имена и фондации, като Сесилия ДеМил Пресли, Lucasfilm Foundation, Шърли Темпъл, Джери и Линда Брукхаймър и много други. Ентусиазмът е голям и има защо. Голям е и залогът в името на историята на киното и филмовата индустрия въобще.

Музеят на Академията ще се настани в историческата сграда на Дружеството May Сompany, известна днес като LACMA West (Los Angelis county museum of arts). Отворена през 1939 г., сградата, с около 36 000 квадратни метра площ, е символ на модерната архитектура. Тя се намира на ъгъла на Fairfax Avenue и Wilshire Boulevard. През последните двадесетина години не се използва пълноценно и пустее. Превръщането и в музей ще я постави отново на картата на живия град и ще възстанови символичното и значение. Дизайнът включва сферично допълнение от стъкло на гърба на оригиналната сграда. Предназначена да представи взаимодействието на изкуството и технологиите, допълнението ще подслони театрална работилница.

„Много съм вдъхновен от мисията на академията, от идеята за изкуство и наука, които да работят заедно за създаване на филми. Проектът ще запази историческия публичен профил на сградата May Corporation, като същевременно ще покаже новия живот на сградата. Ще се види какво този град е създал и дал на света“, казва архитектът Пиано. Създаването на музей на киното и индустрията в сърцето на този град е отдавнашна мечта на академията“, допълва президентът на Академията Хоук Кох. Посетителите, благодарение на най-новите технологии и постижения, ще успеят да се пренесат назад във времето, в наши дни и напред към бъдещето. Чрез множество изложби и галерии, чрез интерактивния център за образование с демонстрационни лаборатории, музеят ще представя и обширни колекции на академията, като архивите включват повече от 140 000 филма, 10 милиона фотографии, 42 000 оригинални филмови плакати, 80000 анотирани скриптове и 10 000 производствени и дизайн рисунки, оборудване, реквизит, писма и други артефакти. Всички те илюстрират въздействието на киното върху  културата по света, както и начинът, по който индустрията продължава да се развива в ерата на цифровите технологии. Музеят ще включва около 25000 квадратни метра общодостъпно обществено пространство, включително и 650-местната театрална работилница и отделно – пространства за специални събития.

В допълнение шестетажен стъклен център ще бъде гръбнакът на сградата и носи светлина в пет етажния музей. Театърът ще бъде заобиколен със стъклената сфера и ще е допълнен с покривна площадка, която ще осигури гледка към Лос Анджелис и към Холивуд Хилс. Проектът предвижда да се възстанови напълно историческия дух и характер на източна, южна и западна фасади на Wilshire May company. Каменната облицовка  ще бъде ремонтирана, ще бъдат ремонтирани и всички бронзови елементи по фасади. На нивото на улицата, сградата ще бъде върната към първоначалната си слава с подобрения. Символът на сградата – стъклена мозайка със златни листа – ще бъде изцяло ремонтирана и възстановена. По план цялостният проект трябва да бъде завършен през 2016 г.

„Холивуд е изиграл несравнима роля в американско изкуство, култура и творчество“, смята кметът на Лос Анджелис Антонио Виляраигоса.

Музеят на академията ще се превърне в знаков за града и ще повлияе изключително върху културния пейзаж. Решението музеят да се помести в историческата сграда на LACMA ще е символично: „Музеят е цялост, по-голяма от сбора на неговите части“, коментира председателят на Съвета на надзорниците Зев Ярославски,

Музеи на киното има в много световни градове. Твърди се, че първият е създаден в Париж през 1972 г. по идея на филмовия любител Анри Ланглоа. Със сигурност обаче музеят в Лос Анджелис има големи амбиции да бъде уникален.


 

Renzo Piano Building Workshop (RPBW)

 

Работилницата за сгради на Ренцо Пиано е интерактивно партньорство, което произхожда от творческия поглед на роденият в Генуа архитект Ренцо Пиано. Основана през 1981 г., работилницата разполага с екип от 150 архитекти в офисите в Генуа, Париж и Ню Йорк. В работата си Пиано се стреми към необичайни и смели решения, постигнати чрез находчиво използване на технологиите, като подчертава, уважение към местните културни теми и разчита на традиционни материали и изработка. RPBW има за цел да съчетава тези разнообразни и понякога несъвместими идеи, като намира нов архитектурен подход, който издава изтънченост и хуманно отношение към пространството, търси елегантност и баланс и отхвърля традиционните формалности и граници.

Текущи проекти са разширението на Тhe Fogg Museum в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс, на новия Whitney Museum of American Art и Колумбийския университет Manhattanville Campus в Ню Йорк. В творческата си биография работилницата има такива знакови обекти като центъра Жорж Помпиду в Париж, музеят на фондация Beyeler в Базел, сградата на в. „Ню Йорк Таймс“ в Ню Йорк, Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско, а сега и реконструкцията LACMA в Лос Анджелис, Калифорния.


 

Studio Pali Fekete

Золтан Пали основава Studio Pali Fekete с партньор Джудит Фикът  през 1988 г. с мисията за генериране на архитектура, съчетаваща хармонично всички изисквания на един обект. Подходът на студиото е съвсем модерен, повлияно от архитектите Джералд Е. Ломакс и Крейг Елуд. Известни проекти са възстановителните работи по театъра Pantages в Холивуд, центъра за сценични изкуства Wallis Annenberg, които им носят множество отличия, включително и наградата за опазване на наследството the Preservation Award на Лос Анджелис. Фирмата проектира и обновява Getty Villa Museum в Малибу за 300 милиона долара.


 

Боливуд срещу Холивуд

През 2013 г. в Мумбай ще бъде открит Музей на киното под егидата и управлението на Филмовия отдел на Индия. Киното е отражение на обществото и процесите в него. Музеят ще проследи пътя на киното от целулоида до дигиталните технологии през  последните 100 години, разказват създателите.

Целта е да се задоволи нуждата на общество да пази и помни своята култура, тъй като през 2013 г. се навършват 100 години от първия индийски филм.

По ирония на съдбата дизайнът на Bollywood Museum in Film City е дело на Yazdani Studio of Cannon Design с централа в Лос Анджелис! И офиси в Торонто и Мумбай и е емоционален знак на признание към индийското кино. Разположен във филмовия град, музеят става част ат пространството, ползвано от индустрията, която го подкрепя. Ще има множество изложбени зали, малки театрални сцени, открито кино за прожекции и церемонии. Сградата и околното пространство предизвикват и предоставят множество възможности, дори да направиш пикник между декори от филми, изложени в градината на музея. Така музеят не е просто кутия, съдържаща експонати, а се превръща в живо пространство, отдаващо почит и развиващата се жива култура.

 

 

sgradata.jpg
Сградата LACMA

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us