Отвъд геодезията

Мълнии са допринесли за живота на Земята

Възникването на първите живи организми на Земята преди милиарди години може да е било улеснено от мълнии. Учени обявиха, че през първите един милиард години след формирането на планетата преди около 4,5 милиарда години е възможно мълнии да са освободили достатъчно фосфор за образуването на жизненоважните биомолекули, предаде БТА.

Изследването може да хвърли светлина върху зараждането на най-ранния живот на микроби на Земята и за потенциалния извънземен живот на подобни на нашата планети. Фосфорът е ключов за живота, гръбнак е на ДНК и РНК и е важен компонент в клетъчните мембрани.

В ранните години на Земята този важен елемент е бил заключен в неразтворими минерали. Досега се смяташе, че метеоритите, бомбардирали Земята, са основната причина за наличието на фосфор на планетата. Някои метеорити съдържат водоразтворимия минерал с фосфор шрайберзит.

Когато мълния удари земята, се образува фулгурит от свръхнагряването и понякога изпарението на камъните и скалите на повърхността, като се освобождава фосфорът от тях. Затова фулгуритите могат да съдържат шрайберзит.

Учените са изчислили приблизителния брой мълнии преди 4,5-3,5 милиона години въз основа на състава на въздуха и са пресметнали колко шрайберзит може да се е получил. Горната граница на прогнозата им сочи около един квинтилион мълнии, създавали по около един милиард фулгурита годишно.

„Следователно мълниите може би са били важна част от зараждането на живота на Земята“, каза Бенджамин Хес, докторант в университета Йейл и водещ автор на изследването, чиито резултати са публикувани в сп.“Нейчър комюникейшънс“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us