Отвъд геодезията

Мариза обещава Fado Curvo в София

След летните жеги се очертава и гореща есен в музикално отношение. Такова е обещанието на организаторите от Classic FM на цикъла Концертмайсторите за сезона 2008-2009 г.
В програмата са включени имена като това на пианиста Ричард Клайдерман, испанската цигуларка Летиция Морено, японското дуо Кийоко Сакаи и Ецуко Оказаки, виртуозът цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази.
Изключителен интерес за българската публика ще е концертът на примата на португалското fado Мариза.
През юли 2007 г., благодарение на любезното съдействие на португалското посолство, София вече посрещна една от емблемите на тази музика Дулсе Понтеш, работила с музиканти като Андреа Бочели, Хосе Карерас, Сезария Евора, Каетано Велозо, Гиоргос Даларас и Енио Мориконе.
Сега е ред на Мариза Рейш Нунеш – световно известна португалска певица, призната за най-успешната изпълнителка fado след легендарната Амалия Родригес и често наричана “сензация в света на музиката”. За изключително кратко вчере 35-годишната Мариза прави шеметна кариера. Първият й албум Fado em Mim излиза през 2001 г. и веднага продава над 30 хиляди копия. Британската радиостанция BBC Radio 3 трикратно обявява Мариза за най-добра изпълнителка в света на музиката – за 2003 г., 2005 г. и 2006 г. Вторият й албум Fado Curvo излиза през 2003 г. и заема шесто място в Top Billboard of World Music. Третият албум Transparente е записан през 2005 г. и е издаден в Бразилия. Той заема първо място в хит-парадите в Португалия и влиза в десетката на най-популярните албуми в други европейски страни.
През юли 2005 г. Мариза е почетен гост на музикалния фестивал Live 8, а португалското подразделение на UNICEF дава на Мариза почетното звание Посланик на добра воля.
Мариза е родена в Мозамбик, но семейството й се премества в Португалия, когато тя е още бебе. Пее fado от дете, докато баща й рисува картинки, за да запомни малкото момиченце лесно текстовете.
Днес музиката на Мариза се вмества в чистата традиция, но въпреки това звучи и много модерно и свежо. Нейните изпълнения винаги могат безпогрешно да бъдат разпознати.
Концертът е на 24 октомври в зала „България”, а гарнитура към цялото обещано удоволствие е и фактът, че Мариза пристига със собствен оркестър.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us