Отвъд геодезията

Марсианска къща показа НАСА

Четири спални, зала за фитнес – къща, представена от НАСА, изглежда обикновена, но от юни четирима души ще бъдат затворени в нея за повече от година, за да симулират живот на Марс, предадоха световните медии.

Местообитанието, наречено Mars Dune Alpha (Марс Дюна Алфа), се намира в изследователския център на американската космическа агенция в Хюстън, Тексас.

Обитателите на къщата ще помогнат за подготовката на бъдеща мисия до Червената планета. Измервайки дейността и когнитивните им способности, НАСА ще разбере по-добре „ресурсите“, които трябва да бъдат предвидени за подобно амбициозно пътуване, обяснява Грейс Дъглас, мениджър на програмата CHAPEA, в рамките на която се провежда експериментът.

„Това е ключов момент, имайки предвид изключително строгите ограничения за теглото, което може да се изпраща на тези мисии“, добавя Дъглас.

Къщата с площ 160 квадратни метра разполага с вертикална ферма за отглеждане на салати, стая за медицински процедури, зона за релакс и работни места.

Въздушен шлюз води до реконструкция на марсианската среда. На пода от червен пясък има метеорологична станция, апаратура за правене на тухли, малка оранжерия и бягаща пътека, по която мнимите астронавти ще ходят, окачени на ремъци.

„Не можем да ги накараме да ходят в кръг в продължение на шест часа“, казва с усмивка Сюзан Бел, ръководител на програмата „Лаборатория за поведенческо здраве и ефективност“ на НАСА.

Според нея пътеката ще възпроизведе усилията, необходими за физическа активност на Марс, но също и ситуации като събиране на проби и информация, и дори строителна дейност.

Имената на доброволните „затворници“ все още не са известни, но вече се знае, че екипът няма да се състои от астронавти. Те ще бъдат подложени на редовен стрес, с ограничаване на водата или повреди на оборудването.

Къщата има още една особеност – отпечатана е на 3D принтер. „Това е една от технологиите, които НАСА проучва за потенциално изграждане на местообитания на повърхността на други планети или на Луната“, казва Грейс Дъглас.

Космическата агенция подготвя отиване и връщане до Марс, но голямото заминаване все още не е на дневен ред. Според директора на НАСА Бил Нелсън подобно пътуване, което ще продължи няколко години, може да бъде осъществено в края на следващото десетилетие.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us