Отвъд геодезията

Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от резервация, направена от негови представители в един от най-добрите ресторанти, който е в близост да природния феномен „Белоградчишки скали“, съобщи не кой друг, а служебният министър на туризма – неговият почти съименик Илин Димитров.

Вчера Димитров покани Илон Мъск да посети България, чрез „Туитър“ и „Фейсбук“, след като най-богатият човек в света сподели и реагира на публикация, изобразяваща природния феномен до крепостта „Калето“ в Белоградчик. Кадърът е направен от българския фотограф Владислав Терзийски – направен е с дрон и разкрива уникалността на скалите и историческата крепост, което привлича и Мъск да посети страната ни. Той е поканен и от представители на местната власт, както и от служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Това вероятно е допринесло за решението на най-богатия човек в света от негово име да бъде направена резервацията в кръчма в Стакевци.

Белоградчишката крепост и скалите са сред 100-те национални туристически обекти на България. От началото на тази година обектът е посетен от близо 70 000 български и чуждестранни туристи.

Новината предизвика поредица от ведри коментари в туитър от типа: „Мъск, купи България и направи правителство“, или „Ако не успееш на Марс, можеш и в България да се пенсионираш“.

Денят 23 април е определен за ден на книгата. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо. Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us