Отвъд геодезията

Мъск иска да ходи на Луната до 2024 г.

Ръководителят на „Спейс Екс“ Илон Мъск изрази мнение, че космическият кораб „Старшип“ на американската компания може да извърши кацане на Луната с астронавти до 2024 г., съобщиха Ройтерс и ТАСС.
На въпрос на потребител в социалната мрежа Туитър дали очаква корабът му да е готов да отведе екипаж на повърхността на естествения спътник на Земята през 2024 г., Мъск отговори: „Вероятно по-скоро“.
По-рано през седмицата главният инспектор на НАСА Пол Мартин заяви, че кацането на астронавти на Луната през 2024 г. е невъзможно отчасти поради забавяне на разработването на скафандри от следващо поколение. Мъск предложи на ведомството помощ в разработката.
През пролетта на 2019 г. НАСА обяви лунната си програма „Артемида“ („Артемис“), която ще протече на три етапа. Първият от тях („Артемида 1“) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“ с тежката ракета-носител „Спейс лонч систъм“ (SLS) около Луната и връщането му на Земята. На втория етап („Артемида 2“) ще бъде осъществен пилотиран полет около естествения спътник на Земята. В третата фаза на мисията („Артемида 3“) НАСА планира астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс към средата на 30-те години на века.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us