Отвъд геодезията

Мъск представи хуманоида Optimus

Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му „Тесла“ се надява да произведе един ден в „милиони“ бройки, за да „трансформира цивилизацията“ и да изгради „бъдеще на изобилие“, в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на „Тесла“, на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илън Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но „нямат интелигентността да се движат сами .. И са много скъпи“, допълни той.

Изпълнителният директор на „Тесла“ си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва „вероятно по-малко от 20 000 щатски долара“ и ще може да бъде пресъздаден в „милиони единици“. Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест – осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него „в рамките на три до пет години“, съобщи Асошиейтед прес.

Конференцията на компанията цели да набере повече инженери за изпълнение на тази задача и по този начин да се постигне „фундаментално трансформиране на цивилизацията“.

Мултимилиардерът представи през 2021 г. проект за робот, който може да изпълнява повтарящи се задачи вместо хора, припомня АФП.

„Това означава бъдеще на изобилие, бъдеще, в което няма бедност, където хората ще имат това, което искат по отношение на продукти и услуги“, обясни Мъск.

Според него е „съществено“ компанията, която създава този робот, да бъде листвана на фондовата борса, „защото ако обществото не харесва това, което прави “Тесла”, то може да купи акции и да гласува по различен начин“.

Илън Мъск твърди, че е „много важно да не мога просто да правя това, което искам“. Така той коментира със смях конфликта между него и Туитър, довел до съдебен процес в средата на октомври.

Той подписа договор за придобиване на социалната мрежа през пролетта, но през юли преразгледа решението си. Туитър заведе дело, за да го накара да изпълни поетия ангажимент.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Япония дари книги на УАСГ
  Япония дари книги на УАСГ

  Посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши направи дарение за библиотеката на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Книгите с теми,

 • Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата
  Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

  Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от

 • Хъбъл показа експлозия на звезда
  Хъбъл показа експлозия на звезда

  Телескопът „Хъбъл“ показа в детайли експлозия на гигантска звезда, предаде Ройтерс. Преди около 11,5 милиарда години далечна звезда, приблизително 530 пъти по-голяма от Слънцето, умира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us