Отвъд геодезията

Майката на Леонардо била робиня

Леонардо да Винчи, автор на прочутата „Джоконда“ и символ на Ренесанса, е бил наполовина италианец, наполовина роб, съобщи Ню Йорк таймс, цитирайки университетско изследване, според което майката на художника Катерина е била робиня в цирк.

Досега се смяташе, че майката на Леонардо е била дъщеря на селянин от Тоскана. Карло Веке, професор по ренесансова литература и преподавател в университета в Неапол, обаче смята, че майката на Леонардо е с кавказки произход, продавана и препродавана в Константинопол и Венеция. Накрая тя е докарана във Флоренция, където е срещнала младия нотариус Пиетро да Винчи.

Заключенията на Веке са въз основа на архиви. Съществува документ от 1452 г., написан от Пиетро да Винчи, в който се споменава за „освобождаването“ на Катерина.

Теорията на Веке е представена на пресконференция във вторник.

Професор Веке подчерта, че документът показва, че „Да Винчи е обичал Катерина по времето, когато е била още робиня, имал е дете от нея и й е помогнал да бъде отново свободна.“

Тази теория е радикална промяна спрямо общоприетото схващане, че художникът е плод на любовта между Пиетро да Винчи и младо селско момиче от Тоскана – Катерина Ди Мео Липи.

Според Карло Веке майката робиня и мигрантка е оставила очевиден отпечатък в творчеството на Леонардо да Винчи и е представлявала вдъхновение в неговата научна работа и в интелектуалните му занимания.

Леонардо да Винчи се изявява в множество области – скулптура, живопис, графика, музика. Има и научни интереси.

Историята за майката на този ренесансов творец обаче е твърде красива, за да бъде истинска, пише АФП.

Паоло Галуци, историк и експерт по наследството на Леонардо да Винчи, смята, че това е недоказуема теория, която не може да бъде проверена с ДНК тест.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us