Отвъд геодезията

Метеоритен дъжд по желание ще „произвеждат“ японци

Астрономката Лена Окаджимаоснова в Япония компанията ALE с цел да изстреля в орбита около Земята микросателит, изхвърлящ в точно определено време изкуственипадащи звезди.

В сътрудничество с учени и инженери от японски университети, компанията на Окаджима вече разработва спътника, предназначенда орбитира около Земята на височина между 400-500 километра. Микросателитът ще изхвърля миниатюрни топки с диаметър няколкосантиметра, които ще преминават през атмосферата със скоростоколо 7-8 километра в секунда и в продължение на няколко секундище светят ярко в резултат на триенето им с въздушните молекули.

Химическият състав на миниатюрните топки се пази в тайна. Цветът на тези изкуствени метеорити ще може да се променя взависимост от използваните химикали. Изработените от човекападащи звезди ще предлагат впечатляващ светлинен спектакъл въввреме по поръчка, преди напълно да изгорят в атмосферата, без дапредставляват никаква заплаха за Земята.

Направените тестове са показали, че изкуствените падащизвезди светят достатъчно ярко, за да се виждат добре, въпреки светлинното замърсяване на токийския метрополис.

Подобен спектакъл обаче има и своята висока цена – всяка от изкуствените падащи звезди ще струва 1 милион йени (7000 евро). Извеждането на микросателита в околоземна орбита ще струва 1,1 милиарда йени (80 милиона евро).

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us