Отвъд геодезията

Метеоритен дъжд по желание ще „произвеждат“ японци

Астрономката Лена Окаджимаоснова в Япония компанията ALE с цел да изстреля в орбита около Земята микросателит, изхвърлящ в точно определено време изкуственипадащи звезди.

В сътрудничество с учени и инженери от японски университети, компанията на Окаджима вече разработва спътника, предназначенда орбитира около Земята на височина между 400-500 километра. Микросателитът ще изхвърля миниатюрни топки с диаметър няколкосантиметра, които ще преминават през атмосферата със скоростоколо 7-8 километра в секунда и в продължение на няколко секундище светят ярко в резултат на триенето им с въздушните молекули.

Химическият състав на миниатюрните топки се пази в тайна. Цветът на тези изкуствени метеорити ще може да се променя взависимост от използваните химикали. Изработените от човекападащи звезди ще предлагат впечатляващ светлинен спектакъл въввреме по поръчка, преди напълно да изгорят в атмосферата, без дапредставляват никаква заплаха за Земята.

Направените тестове са показали, че изкуствените падащизвезди светят достатъчно ярко, за да се виждат добре, въпреки светлинното замърсяване на токийския метрополис.

Подобен спектакъл обаче има и своята висока цена – всяка от изкуствените падащи звезди ще струва 1 милион йени (7000 евро). Извеждането на микросателита в околоземна орбита ще струва 1,1 милиарда йени (80 милиона евро).

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us