Отвъд геодезията

Мон Сен Мишел празнува 1000 години

Френското абатство „Мон Сен Мишел“ достигна зряла възраст, отбелязвайки 1000 години от полагането на първия камък, предаде Асошиейтед прес.

Хилядолетният юбилей на обекта, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО и магнит за туристите в Нормандия, се чества до ноември с експозиции, танцови представления и концерти.

Френският президент Еманюел Макрон заедно със съпругата си Брижит посети днес абатството и разгледа изложба, проследяваща неговата историята. Тя е разказана чрез 30 предмета и експоната, включително реставрирана статуя на архангел Михаил. Легендата разказва, че той се явил през 708 г. и наредил на епископа на близкия град Авранш да построи църква на скалистия връх.

Експозицията, подготвяна две години, беше открита миналия месец. Тя обхваща сложния процес на изграждане на абатството, определяно като архитектурно бижу. То е издигнато на скалист остров, свързан със сушата само с тесен мост по време на отлив.

Изложбата показва как първоначалната сграда, построена през 966 г., е станала твърде малка за поклонниците, което е довело до създаването на абатството през 11-и век във вида, запазен до днес.

Франция похарчи повече от 32 млн. евро (34 млн. щатски долара) за 15 години, за да възстанови сградата, а дейностите вече са пред приключване, отбелязва Асошиейтед прес. През последните години властите се опитват да защитят и околната среда около културния паметник от въздействието на масовия туризъм.

Една от най-популярните френски дестинации извън Париж – остров Мон Сен Мишел, е привлякъл 2,8 млн. посетители през миналата година, като 1,3 млн. от тях са били в абатството.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us