Отвъд геодезията

Музей търси доброволци за разчитане на картичка

Музеят на град Виена (Wien Museum) иска да направи колекцията си от пощенски картички достъпна за широката общественост. В момента се обявява конкурс за доброволци, които ще разчитат написаното, ще напишат транскрипция и ще преведат текстовете, ако те са на чужд език, съобщават от Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена.
В Музея на град Виена (Wien Museum) се съхраняват около 2000 топографски пощенски картички с лични съобщения. От тях 250 картички не са на немски, а на английски, чешки, хърватски, унгарски, словенски, словашки и холандски.
Колекцията обхваща периода от 1885 г. до близкото минало. На някои картички е написано просто „Поздрави от Виена“. Често обаче посланията съдържат и ценна в исторически план информация и съобщават за повода за изпращане на картичката. Пишещите разказват за най-интересните и привлекателни за тях места в града. По този начин пред съвременния човек се разкриват вкусовете и различните видове комуникация в ежедневието на хората от миналия и по-миналия век. В рамките на проекта ще се обърне специално внимание на адресите, съдържанието на съобщението и начина на изпращане.
Текстовете ще бъдат запазени в музейно досие, след което ще бъдат дигитализирани, така че да бъдат достъпни и онлайн за широката публика. Проектът ще продължи една година, а изложбата на разчетените пощенски картички е планирана за 2023 година.
Дълго време музейните работници и учените са обръщали внимание на съобщенията върху пощенските картички, почти единствено в случай че те са част от кореспонденцията на известни личности. Сега този вид епистоларно творчество ще бъде разчетено и достъпно за всички желаещи, а учените ще могат да го включат в своите изследвания.
Всички пощенски картички са публикувани на страницата на музея https://crowdsourcing.wienmuseum.at/. Тук те могат да бъдат сортирани по период от време, език и статус. Всичко, което е необходимо за достъп до проекта, е регистрация с имейл адрес.
Снимката може да бъде публикувана безплатно при посочване на авторските права:
й PID/Christian Fuehrtner.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us