Отвъд геодезията

НАСА предлага симулации на залези от Слънчевата система

Омръзнали ли са ви „скучните“ залези на Земята? Ако отговорът е „Да“, НАСА предлага „противоотрова“ – видео симулация, включваща залези от различни кътчета в Слънчевата система, предаде ЮПИ.
Новата онлайн анимация визуализира залез, гледан от повърхностите на Венера, Марс, Уран и Титан. За сравнение видеото предлага и типичен заник слънце на Земята.
За да създаде симулацията, публикувана онлайн тази седмица, планетологът от НАСА Херонимо Вилянуева от центъра за космически полети „Годард“ на НАСА в Мериленд е анализирал атмосферния състав на космическите съседи на Земята. Ученият след това е определил интензитета на слънчевата светлина, достигаща до повърхността на всеки от петте фигуриращи във видеото обекта.
Залезите изглеждат по различен начин на други планети заради различия в атмосферите, които разпръскват светлината по уникален начин.
„Анимациите показват гледки към цялото небе, сякаш гледате нагоре през свръхширокоъгълен обектив от Земята, Венера, Марс, Уран и Титан“, се посочва в прессъобщението на НАСА.
Симулациите са направени с помощта на Planetary Spectrum Generator – онлайн инструмент, създаден от Вилянуева с цел да помага на учените да определят движението на светлината през атмосферите на планети, екзопланети, спътници и комети, и взаимодействието й с тях.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us