Отвъд геодезията

Нацапахме и Марс

Хората са оставили повече от 7,5 т отпадъци на Марс за 50 години, а човешки крак още не е стъпвал там, съобщи Дейли мейл. (Какво правим с космическите боклуци – интервю с Рада Попова).

Кагри Килич от Университета на Западна Вирджиния анализира масата на всички роувъри и орбитални апарати, изпратени на Марс, като извади от тях теглото на още работещите. Резултатът е 7,1 т.

В отпадъците влиза изхвърлен хардуер, неработещи космически апарати, разбити на повърхността, като съветският „Марс 2“, чието кацане беше неуспешно през 1971 г. Той стана първият обект с човешки произход на повърхността на Марс.

Специалистите се притесняват, че отломките могат да замърсят пробите, събирани от космическия апарат „Пърсивиърънс“. Роувърът, който е на Марс от февруари 2021 г., засне подобни отпадъци по време на мисията си.

Хеликоптерът „Инджинюъти“ пък засне оборудването за кацане, с което се спуснаха на повърхността с „Пърсивиърънс“.

Роувърът „Опортюнити“ вече не работи на Марс. През 2004 г. обаче той засне топлинния си щит заедно с отломки, осеяли километри от повърхността.

На Марс вече има девет неработещи космически апарата – „Марс 3“, „Марс 6“, „Викинг 1″, Викинг 2“, „Съджърнър“, „Скиапарели“, „Феникс“, „Спирит“ и „Опортюнити“.

„Опортюнити“ тежи 160 кг – колкото хипопотам. Докато се движи по Червената планета, роувърът оставя пътека от боклуци.

Според Килич повечето апарати са цели и за космическите агенции са нещо като паметници, а не боклук. Когато се събере общата им маса обаче, се получава почти 10 тона. Без сега действащите числото става 7,1 т човешки отпадъци на Марс.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us