Отвъд геодезията

Научен пробив: разбраха защо бетонът в древен Рим сам се възстановява

Въпросът защо измисленият от римляните бетон е толкова стабилен вълнува строители и историци. Сега отново има напредък, даден от техническия институт в Масачузетц. Смята се, че римляните откриват бетона през трети век пр.н.е. и го наричат opus caementicium. Трите основни съставки са вар, вулканична прах и вода. С негова помощ римляните изграждат храмове, бани, акведукти, мостове. Този бетон се втърдявал под вода и затова бил използван и при изграждането на пристанища.

Учени са проучили детайлно бетона от стените на древния град Привернум, разположен южно от Рим, Италия. Те са дешифрирали неочаквани производствени стратегии, благодарение на които древноримският бетон можел сам да се възстановява чрез химическо затваряне на пропуквания и процепи.

„Новите резултати показват, че в основата на самовъзстановяването и дълготрайността на бетона може би е начинът, по който древните римляни са смесвали съставките, особено как са използвали варта“, каза Адмир Масич, преподавател по инженерство в Масачузетския технологичен институт и автор на изследването, публикувано в „Сайънс адвансис“.

Калциевият оксид, известен още като вар, е прахообразно вещество, което се получава при нагряване на варовиковите скали. В древноримския бетон се съдържат бели късчета, останки от вар. Според учените те са резултат от процес на „горещо смесване“, при който негасената вар реагира с вода и поддържа химични реакции, които не биха настъпили при отсъствието й.

Дълго време учените смятаха, че устойчивостта на римския бетон се дължи на вулканична пепел от района на Неапол. Дребните частици вар, открити в римския бетон, не се съдържат в съвременните бетонни смеси и се смятаха от изследователите досега като случаен вторичен продукт от недобра подготовка на бетонна смес или лошо качество на материалите. Новото изследване посочва именно тях за отговорни за самовъзстановяването на пораженията върху древноримския бетон.

Цялата статия Hot Mixing: Mechanistic Insights into the Durability of Ancient Roman Concrete

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us