Отвъд геодезията

Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

 • В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална Музейна система за дигитализация, управление и електронен достъп до фондовете на Софийска градска художествена галерия и Национална галерия“, съобщават от двете галерии. Проектът е одобрен от Столична програма „Култура“ и предоставя възможност за партньорство между двете най-големи и ключови за галерийния живот на столицата и страната музейни институции, които съхраняват, опазват и представят българско и чуждестранно изобразително изкуство.
 • Единна музейна система
 • Всяка година двете галерии се ползват взаимно от фондовете си за научна, изследователска и изложбена дейност. Въвеждането на предлаганата единна музейна система ще направи възможно този достъп и споделянето на ресурси и съдържание да бъде неограничено. Единната музейна система, създадена от това партньорство, ще оптимизира разходите за разработка, създаване и внедряване, както и ще допринесе за бърз и надежден научен и изследователски обмен, както и достъп до нови публики.
 • Дигитализирано съдържание
  Разработената система от този проект ще предостави достъп до дигитализирано и ново съдържание, както и до адаптирано съдържание от вече създаденото за целите на системата. Тя ще позволи улеснен, интерактивен достъп до съдържание, включително чрез индивидуално избран подход, който да подпомогне търсенето и намирането му. Системата ще улесни научния обмен, изследователската работа при разработването на изложбени проекти и тяхната реализация, включително когато тя се представя онлайн.
  Електронната музейна система подобрява процеса на въвеждане и актуализация на данни и коригиране на грешки. Освен това тя оптимизира времеемките процеси на инвентаризация и следене движението на произведенията, когато те са в и извън галериите.
 • Четири години
  След приключване на проекта по настоящата програма и дигитализирането на планувания брой произведения, дигитализацията на творбите от двете галерии ще продължи до цялостна дигитализация на фондовете им. Това би трябвало да се случи в плануван период до 4 години за НГ и до 2 години за СГХГ. Към момента на отчета на проекта специалистите от СГХГ са вписали в системата над 1080 творби, които са от фондовете: Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Съвременно изкуство и фотография“, а от фонда на Национална галерия – малко над 2500 творби.
 • Националната галерия
  Националната галерия е създадена през 1948 година и е най-големият художествен музей в България. Във фонда й се съхраняват над 41 000 произведения – живопис, графика, скулптура, съвременно изкуство и други.
 • Софийска градска
  Корените на Софийската градска художествена галерия стигат до 1928 година, когато е взето решението за учредяване на Столичен общински музей, към който е обособена „картинна галерия“ и тя е важна част от дейността на музея. Днес в музея са обособени четири отдела, които представят живопис, графика, скулптура, съвременно изкуство и фотография. В колекцията на галерията могат да бъдат открити над 8 000 произведения.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

 • Покана за участие във фотоконкурс за геодезисти
  Покана за участие във фотоконкурс за геодезисти

  „ФОТОКОНКУРС`2021“, организиран от Съюза на геодезистите и земеустроителите, е актуален! Краен срок за изпращане на снимките е 30 октомври 2021 г., на e-mail: office@geodesy-union.org. След

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us