Отвъд геодезията

Нечувано: Валя дъжд над ледената шапка на Гренландия

Дъжд е регистриран на най-високата точка на ледената шапка на Гренландия за първи път, откакто се провеждат наблюдения, съобщи ДПА.
Това се е случило в края на миналата седмица, сочат данни от Националния информационен център за снеговете и ледовете в Колорадо, САЩ.
На върха, на височина от 3216 метра над морското равнище, обичайно вали само сняг. На 14 август температурите се задържали за около девет часа над точката на замръзване и това довело до масирано топене на леда и снега.
Според доклад от центъра в САЩ срещата на система от ниско атмосферно налягане със система с високо налягане е изтласкала топъл въздух и влага над ледената шапка и това е причинило температурната аномалия.
Ефектът на глобалното затопляне се проявява напоследък и мащабните процеси по топене на ледовете зачестиха. Според доклада подобни събития са настъпили през 1995 г., 2012 г. и 2019 г., а анализът на учените сочи, че е възможно да са се случвали и през деветнадесети век.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us