Отвъд геодезията

Незабравими снимки на планетата Земя от Луната

Първата южнокорейска лунна сонда „Данури“ изпрати поразителни черно-бели снимки на лунната повърхност и Земята, съобщи АФП.

Снимките са направени между 24 декември и 1 януари. Те са заснети на по-малко от 120 километра от лунната повърхност, се казва в изявление на Корейския институт за аерокосмически изследвания. Ще бъдат използвани за избор на потенциални места за кацане на Луната през 2032 г.

„Данури“ – съкращение от „Dal“, което означава Луна, и „Nuri“, което означава наслаждавам се – излетя през август от САЩ с ракета на „Спейс Екс“ и влезе в лунна орбита през декември след удължен полет за пестене на гориво. Апаратът прави пълна обиколка около Луната на всеки два часа. Той ще започне научната си мисия през следващия месец – ще картографира и анализира лунната повърхност и ще извърши измервания с магнитометър и гама-лъчи. „Данури“ ще тества и експерименталната технология „космически интернет“, като ще предава снимки и видеоклипове на Земята.

През декември президентът Юн Сук-йол приветства постижението на „Данури“ като „исторически момент“ в южнокорейската космическа програма.

Република Корея представи амбициозни планове за космоса, включително кацане на космически кораб до 2032 г. и изпращане на спускаем апарат на Марс до 2045 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us