Отвъд геодезията

Нов лабиринт открит на о. Крит, на мястото на ново летище

Едно археологическо откритие в Крит озадачава експертите и може да попречи на изграждането на ново голямо летище, съобщиха световните медии.

Кръглата каменна сграда е открита от археолози на мястото, където е трябвало да бъде построена радарната станция на новото критско летище.

Първоначалното предназначение на сградата озадачава експертите. „Възможно е тя да е била периодично използвана за ритуални церемонии, включващи консумация на храна, вино и може би дарения“, се казва в изявление на гръцкото министерство на културата.

Министерството на културата на Гърция заяви тази седмица, че постройката е „уникална и изключително интересна находка“ от минойската цивилизация на остров Крит, известна с разкошните си дворци, пищното изкуство и загадъчната си писменост.

Това не е първата находка на летището. Досега по време на работата по новото летище Кастели и пътните връзки към него са разкрити поне още 35 археологически обекта, съобщиха от министерството.

В края на миналия век цяло укрепено селище на върха на хълм от III хилядолетие пр.н.е. е било разкопано и след това унищожено по време на строителните работи за международното летище в Атина.

Снимка АП

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us