Отвъд геодезията

Навръх Коледа изстреляха телескопа Джеймс Уеб

Изстрелването на орбиталния телескоп „Джеймс Уеб“ най-накрая се случи навръх Коледа. Той бе изстрелян от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Какво представлява

Телескопът от ново поколение ще бъде изведен на орбита с ракета „Ариан-5“. След като се отдели от нея, той четири седмици ще се движи към дестинацията си – втората точка на Лагранж. Тя е четири пъти по-далече от Земята, отколкото Луната – на 1,5 млн км от противоположната страна на Слънцето.

Съвместен проект

„Джеймс Уеб“ е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция. НАСА е вложила в него 8,8 милиарда долара, ЕКА – 815 милиона, в които влиза стойността на ракетата и изстрелването, а Канадската космическа агенция – 165 милиона долара.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма „Аполо“, изпратила хора на Луната. Той трябва да замени космическата обсерватория „Хъбъл„.

Голям като тенискорт

В разгънат вид телескопът „Джеймс Уеб“ ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. „Джеймс Уеб“ ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, и ще търси потенциално обитаеми планети. Чувствителността му е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му „Хъбъл“, изстрелян през 90-те години на миналия век.

Забавяне

Първоначално телескопът „Джеймс Уеб“ трябваше да започне работа през 2013 г., но строежът му изостана много от графика. Чак през ноември 2016 г. завърши сглобяването на основните сегменти и беше обявено, че започват наземните тестове. Очаква се телескопът „Джеймс Уеб“ да работи 10 години.

Подвиг

„Джеймс Уеб“ е един инженерен подвиг. Височината му е триетажна сграда. При изстрелването той трябва да бъде многократно сгънат. Слънцето, Земята и телескопът приблизително ще са в една линия през цялото време. При този телескоп няма да е възможна човешка намеса, ако възникнат технически проблеми. Предвидени са възможности той да се саморемонтира.

Ще замени Хъбъл

Проектът стартира преди цели 25 години, имаше прекалено много отлагания във времето, които не бяха случайни. „Хъбъл“ можеше да се ремонтира от астронавти, имаше няколко такива мисии през годините – с „Джеймб Уеб“ това няма да бъде възможно, тъй като ще се намира много по-далече от Земята и подобни грешки не трябва да се допускат. Именно заради това изстрелването му беше отлагано във времето, така че всичко да бъде абсолютно сигурно и да няма никакви спънки да заработи в пълен капацитет.

Инфрачервено

„Джеймс Уеб“ ще наблюдава в инфрачервената част на спектъра – там излъчват много слаби обекти, като различни червени звезди или пък млади екзопланети. Очаква се да наблюдава някои от най-първите образували се галактики – само на няколкостотин милиона години след Големия взрив. Очаква се да разберем детайли за звезди и вещества, които са в непосредствена близост до черните дупки в недрата на нашата галактика Млечен път и в близост до черните дупки в недрата на близки галактики до нашата. Звездообразуването е изключително важна тематика.

Екзопланети и газови гиганти

 

По безпрецедентен начин ще бъдат изследвани газовите гиганти в нашата Слънчева система.

До момента има много малко заснети екзопланети, но благодарение на разделителната способност на този телескоп и на факта, че наблюдава в инфрачервената част на спектъра, ще може директно да се заснеме голям брой екзопланети. Очаква се телескопът да открива не само екзопланетите, но и химичния им състав.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us