Отвъд геодезията

Огромен кратер в Гренландия – следствие от метеорит

Метеорит е издълбал огромен кратер в северозападната част на Гренландия преди 58 милиона години, предаде Ройтерс.

Скрит под дебел пласт от лед, той е забелязан за първи път през 2015 г.

Ново проучване показа, че кратерът е по-стар, отколкото се смяташе досега – образуван е от метеорит преди 58 милиона години, а не преди 13 хиляди години, както се предполагаше.

Учените са използвали два различни метода за установяване на възрастта на пясъка и скалите, останали от удара, за да се определи кога се е образувал кратерът. Широчината му е около 31 километра.

Събраните данни сочат, че метеоритът, чийто диаметър е бил 1,5 км – 2 км, е ударил Гренландия около 8 милиона години, след като по-голям астероид, блъснал се в мексиканския полуостров Юкатан, унищожил динозаврите.

Кратерът се намира под ледника Хиавата в Гренландия, на дълбочина от един километър. Открит е по време на изучаване на района със специални радари.

Това е един от 25-те най-големи известни кратера на Земята, която е била удряна от космически скали безброй пъти, въпреки че постепенните промени в повърхността на планетата са заличили или закрили много от образуванията.

Гренландия през палеоцена не е била леденото място, което е днес. Тя е била покрита с дъждовни гори, с различни дървета и обитавана от някои от бозайниците, които стават доминиращи на Земята след изчезването на динозаврите.

Метеоритът отделя милиони пъти повече енергия от атомна бомба, оставяйки кратер, достатъчно голям, за да погълне град с големината на Вашингтон.

„Ударът щеше да опустоши местния регион“, казва геологът от Шведския природонаучен музей Гавин Кени, водещ автор на изследването, публикувано в списанието „Сайънс адвансис“.

Колкото и тежки последствия да нанесе обаче, те не могат да се доближат до мащаба на бедствието от астероида, който е бил с диаметър около 12 километра. Той ударил Земята преди 66 милиона години, заличавайки три четвърти от видове на планетата и предизвикал глобална климатична катастрофа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us