Отвъд геодезията

Осем обекта за които си струва да се говори


Американският ландшафтен архитект Чарлз Бринбаум влезе в ролята си на оценител и подреди 8 най-напредничави обекти, осъществени през 2011 г. в САЩ.

Бринбаум е президент на ландшафтната фондация, основана във Вашингтон и е член на американската асоциация на ландшафтните архитекти. Част от живота му е посветена на работата по опазване и развиване на градския пейзаж в Ню Йорк. Носител е на редица награди и автор на много публикации.

Линкълн парк, Маями, Флорида

land_miami.jpg

Паркът е завършен през 2011 г. и е дело на холандското архитектурно бюро west 8. Градината е разположена на 2,5 акра градско пространство до всеизвестния Маями бийч. Мястото днес е превърнато в културен център за развлечения, разходки и социални събития.

Християнски научен център, Бостън, Масачузетс

land_boston.jpg

Паркът около Християнския научен център в Бостън позволява хармоничното съществуване на едни от най-големите архитектурни обекти – Християнския научен център, с останалата градска среда. Архитектурният проект е на Sasaki Associates. Центърът е открит още през 1971 г., но сега паркът около него е завършен.

Домът и градината на Милър, Колъмбъс, Индиана

land_miller.jpg

Домът на едни от водещите фигури на модернизма през ХХ век Ъруин и Ксиния Милър е проектиран и завършен между 1953 и 1957 г. от ландшафтният архитект Дан Кили и архитектите Иро Саринан и Кевин Рош, а интериорът е на Алекзандър Джирар. Мястото вече се стопанисва от Музея на изкуствата на Индианаполис и тази година бе отворено за посетители.

Хай Лейн, Ню Йорк

land_manh.jpg

Едно от събитията на годината, което стана новина в целия свят, бе реконструкцията на изоставената жп-линия в западната част на Манхатън, която се превърна в парк. Авторите на проекта са ландшафтните архитекти от James Corner Field Operations, architects Diller, Scofidio & Renfro. Както се казва, вече има повече щастливи хора в Манхатън. Фаза две от проекта бе завършена през 2011 г.

Пет места на Рийд Хилдербранд

land_reed.jpg

Архитектурното бюро на Рийд Хилдербранд е едно от най-нашумелите напоследък. Дизайнерите работят в околностите на Бостън, като през годината са направили пет значителни обекта: Центърът по изкуствата Куфман в Канзас, Музеят на изкуствата към университета в Уисконсин, Музеят Clyfford Still в Денвър, паркът около Поетичното общество в Чикаго и паркът около Центъра за насърчаване на обществените действия в Бенингтън.

Филаделфия

land_fili.jpg

Властите във Филаделфия и особено Обществото на собствениците на разсадници на Пенсилвания (Pennsylvania Horticulture Society) обръщат особено внимание на облагородяването на обществените паркове. Доказателство за това беше обновяването на средата около музея на Роден, като бе дадена елегантна почит на предишните майстори на озеленяването Жак Гребе и Пол Кре. Възстановената и обновена улица Race Street Pier promenade е доказателство за това как една организация като Pennsylvania Horticulture Society, съществуваща от 184 години може да се превърне в лидер в новия ХХІ век.

Молът Фултън, Фресно, Калифорния

land_fulton.jpg

Молът Фултън, Фресно, Калифорния е построен през 1964 г. Оттогава нееднократно градската управа е искала да обнови мястото, да разшири улицата и дори да бутне част от сградата. През октомври 2011 г. завършва окончателното освежаване на мястото, като е запазена архитектурата, а за сметка на това са затворени няколко улици, за да има място за пешеходците.

Peavey Plaza, Минеаполис, Минесота  

land_pave.jpg

 

Както казва големият Пол Фрайдбърг, автор на Peavey Plaza, мястото е еманация на „Американското зелено пространство в хармония с европейското тежко пространство“. През 2011 г. този парк, създаден през 1973 г., бе обявен за произведение на изкуството със своите зигзаговидни водопади, разположени амфитеатрално и водата, която през лятото служи за охлаждане, а през зимата – за пързалка.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us