Отвъд геодезията

Откриха първия принтиран мост

Нидерландската кралица Максима и малък робот откриха днес създаден с 3D-принтер стоманен мост над канал в центъра на амстердамския „Квартал на червените фенери“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кралицата натисна зелен бутон, за да задейства ръката на робота, която преряза с ножици лентата.

Характерните вълнообразни линии на 12-метровият мост са били създадени чрез технология за 3D принтиране, комбинираща роботиката и заваряването.

Тим Гьортенс от компанията MX3D каза, че мостът показва възможностите на технологията да създава декоративни, естетични мостове. „Не става въпрос само да направим нещата по-евтини и по-ефективни за нас, а да дадем на архитектите и дизайнерите нов инструмент“, добави той.

В 6-тонната конструкция са поставени сензори, с помощта на които изследователите от Лондонския имперски колеж ще наблюдават съоръжението в реално време, за да преценят как му се отразява преминаването на пешеходци. То ще се използва в продължение на две години, докато старият мост, намирал се на това място, се ремонтира.

Миха Мос, съветник в амстердамското кметство, заяви, че мостът може да помогне за привличането на нов вид туристи, докато градът се стреми да промени облика на квартала, известен предимно с долнопробните си клубове и шумните партита.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us