Отвъд геодезията

Първи музей на изкуството за незаменими токъни

Първият в света постоянен NFT музей на изкуството (за незаменими токъни) отвори врати в Сиатъл и целта му е да „вдигне завесата“ пред дигиталното крипто изкуство, съобщи Ройтерс.
Незаменимите токъни (NFT) са вид цифрови активи, които са изключително популярни напоследък, като NFT произведения на изкуството се продават за милиони долари. Те съществуват в блокчейн – метод за съхранение на информация в компютърна мрежа.
Музеят в Сиатъл отвори врати на 14 януари и дава възможност на художници, визуални артисти и колекционери да покажат своите NFT във физическа среда, като същевременно образова публиката за този сравнително нов пазар на дигитално изкуство.
По данни от март на базираната в Ирландия компания „Рисърч енд Маркетс“, глобалният пазар на NFT се очаква да достигне над 21 милиарда щатски долара тази година.
„NFT е само договор, който бележи собствеността на някакъв вид актив“, каза Питър Хамилтън, съосновател на музея. „Тези токени … всъщност са договори, които указват, че този сериен номер принадлежи на това произведение на изкуството и ако притежавате този сериен номер, то тогава сте законен собственик“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us