Отвъд геодезията

Пирамида или гробница – загадка от Египет

Историкът Матю Сибсън, изследовател на древните цивилизации, предполага, че Голямата пирамида в Гиза е била построена като гигантска водна помпа, а не гробница, съобщава The Daily Star. Експертът стига до заключението заради разказ на гръцкия историк Херодот за двете „изгубени пирамиди“ на изкуственото езеро Моерис, за което не се знае поти нищо.

Според Сибсън, местните жители по това време казали на Херодот, който посетил за кратко Египет през 490 г. пр.н.е., че има две гигантски структури, покрити с вода.

“Херодот заявява, че самото езеро е дълбоко 50 морски сажена, което е приблизително 90 метра. Пирамидите, той пише, са били в центъра на езерото и са били сто фуронги или високи 182 метра като половината от тях са потопени във водата “, предполага експертът.

Според Сибсън това подкрепя твърденията му за връзката между пирамидите и водата.

„Ако описанието на Херодот е правилно, фактът, че две от най-големите пирамиди в Египет са били построени вътре в най-голямото езеро в Египет, би трябвало да ни каже нещо за тяхната цел“, настоява той.

Сибсън твърди, че освен в Голямата пирамида, гробниците в другите подобни конструкции са били достигани чрез спускане. По този начин, ако пирамидите на езерото Моерис „следват тази обща тенденция, те може да са наводнявани в продължение на шест месеца всяка година, което със сигурност е особено.“ Историкът подчертава, че езерото Моерис се счита за резервоар за платото Гиза, което събира вода от Голямата пирамида, което предполага, че това е гигантска помпа.

За да се избегне потапянето на периметъра на конструкцията, е била издигната стена , за да позволи областта между пирамидата и стената да се запълва с вода.

„Тази вода не може да дойде от Нил, тъй като реката е по-ниска от платото Гиза, но езерото Моерис е по-високо от Гиза и много изследователи смятат, че езерото е водоизточник на Гиза. Но за да стигне до там, на разстояние от 80 километра, със сигурност ще е необходима помпа “, смята историкът.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Мозъкът на хората се смалява
  Мозъкът на хората се смалява

  Мозъкът на хората се смалява, откриха изследователи от Бостънския университет и Дартмутския колеж в САЩ. За целите на изследването учените са анализирали 985 изкопаеми и

 • Първият космически филм ще бъде готов догодина
  Първият космически филм ще бъде готов догодина

  Работата по първия филм, сниман в космоса, ще продължи на Земята поне до края на следващата година. Това съобщиха световните медии. Режисьорът на филма е

 • Дърветата растат по-бързо заради земетресенията
  Дърветата растат по-бързо заради земетресенията

  Земетреснията стимулират растежа на дърветата, установи германско проучване, цитирано от сп. „Сайънс“. Изследователите са установили, че силните трусове могат да помогнат на дърветата да растат.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us