Отвъд геодезията

Подслушват вулкан, за да предрекат изригването му

Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да предскажат изригването му, за да бъдат предупредени застрашените жители. Такава е идеята на екип учени, които изследват „инфразвуците“ с твърде ниска честота на вулкани като Етна в Италия.

Когато магмата излиза, звуковите вълни се разнасят из кратера и подобно на меден духов инструмент, като тромбон например, се получават определени ноти, обяснява Лейтън Уотсън от университета на Кентърбъри, който е част от международния изследователски екип. С издигането на магмата в кратера тоновете се променят, както при свиренето на тромбон.

Преди вулканът Етна да изхвърли дим и пепел във въздуха през февруари 2021 г., неговата „мелодия“ е започнала да се променя. Чрез определяне кои ноти съответстват на всяко ниво на магмата могат да се направят прогнози за бъдещи изригвания. Уотсън и екипът от учени, базирани в Италия и САЩ, смятат, че по този начин може да се получи предизвестие няколко часа преди изригването.

Настоящите методи за наблюдение на нивата на магмата включват прелитането над кратера с хеликоптер или изкачването му, за да се направят измервания във вътрешността, като и двете са опасни и скъпи и не могат да се извършват постоянно. Новият метод изисква сонди, които могат да бъдат поставени на километри от вулкана.

Резултатите от изследването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“, показват, че все още предстои да се извърви дълъг път, преди прогнозите да станат надеждни. Методът освен това не приложим за всички вулкани. В допълнение към Етна, Питон де ла Фурнез на остров Реюнион, Килауеа на Хаваите или Вилярика в Чили са кандидати за по-нататъшно проучване.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата
  Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

  Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от

 • Хъбъл показа експлозия на звезда
  Хъбъл показа експлозия на звезда

  Телескопът „Хъбъл“ показа в детайли експлозия на гигантска звезда, предаде Ройтерс. Преди около 11,5 милиарда години далечна звезда, приблизително 530 пъти по-голяма от Слънцето, умира

 • Прозорци произвеждат енергия
  Прозорци произвеждат енергия

  Учени от Швейцария са постигнали нов рекорд за ефективност на прозрачни слънчеви клетки, проправяйки пътя за прозорци, генериращи електричество, които биха могли да захранват нашите

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us