Отвъд геодезията

Подслушват вулкан, за да предрекат изригването му

Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да предскажат изригването му, за да бъдат предупредени застрашените жители. Такава е идеята на екип учени, които изследват „инфразвуците“ с твърде ниска честота на вулкани като Етна в Италия.

Когато магмата излиза, звуковите вълни се разнасят из кратера и подобно на меден духов инструмент, като тромбон например, се получават определени ноти, обяснява Лейтън Уотсън от университета на Кентърбъри, който е част от международния изследователски екип. С издигането на магмата в кратера тоновете се променят, както при свиренето на тромбон.

Преди вулканът Етна да изхвърли дим и пепел във въздуха през февруари 2021 г., неговата „мелодия“ е започнала да се променя. Чрез определяне кои ноти съответстват на всяко ниво на магмата могат да се направят прогнози за бъдещи изригвания. Уотсън и екипът от учени, базирани в Италия и САЩ, смятат, че по този начин може да се получи предизвестие няколко часа преди изригването.

Настоящите методи за наблюдение на нивата на магмата включват прелитането над кратера с хеликоптер или изкачването му, за да се направят измервания във вътрешността, като и двете са опасни и скъпи и не могат да се извършват постоянно. Новият метод изисква сонди, които могат да бъдат поставени на километри от вулкана.

Резултатите от изследването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“, показват, че все още предстои да се извърви дълъг път, преди прогнозите да станат надеждни. Методът освен това не приложим за всички вулкани. В допълнение към Етна, Питон де ла Фурнез на остров Реюнион, Килауеа на Хаваите или Вилярика в Чили са кандидати за по-нататъшно проучване.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us