Отвъд геодезията

Появи се първият в света остров без мобилни телефони

Първият в света туристически остров без телефони е Улко-Таммио и се намира във Финландия. Всъщност точно Финландия шест поредни години е обявяван за „най-щастливото място в света“ и, донякъде по ирония на съдбата, е дом на Nokia – марката, която стои зад най-продавания смартфон в света за всички времена.

Един от 41-те национални парка на Финландия, Улко-Таммио, е необитаем от хора, но е дом на много редки птици и растения, които посетителите могат да видят по време на разходка по еко пътеките или от птичата кула на острова.

Участието в дигиталната детоксикация за туристите на Улко-Таммио е доброволно и тъй като островът е покрит от функционираща мобилна мрежа, изкушението ще бъде постоянно.

Въпреки това служителите на Parks & Wildlife Finland, компанията, която управлява острова, се надяват кампанията да доведе до това туристите да се изключат от мрежата и да се ангажират с флората, фауната и другите посетители.

„Изключването на телефона, опознаването на природата и срещите с хора лице в лице със сигурност ще подобрят настроението и благосъстоянието ви“, казва Сари Кастрен, психолог и ръководител на изследванията във Финландския институт за здраве и благосъстояние. „Прекарваме безброй часове в социалните медии, така че кратка почивка от тях означава, че имате повече време за нови преживявания.“

Посетителите могат да прекарат нощите си без телефони на острова в палатки или в хижа, поддържана от Parks & Wildlife Finland.

До острови като Улко-Таммио в източната част на Финския залив обикновено се стига с частна лодка, крайградски ферибот или водно такси – само не казвайте на никого, че използвате смартфона си, за да ги резервирате.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us