Отвъд геодезията

Правят питейна вода от изпаренията в океана

Възможно ли е затоплянето на световния океан парадоксално да помогне за решаването на проблема с недостига на питейна вода по света? Американски изследователи са разработили система, която може да превръща изпаренията от океана в питейна вода, съобщи АФП, като цитира публикация в научното сп. „Нейчър“.

С нарастващото глобално затопляне „ще ни се наложи да открием начин да увеличим прясната вода, защото опазването и рециклирането на водата от съществуващите източници няма да е достатъчно, за да покрие човешките нужди. Убедени сме, че методът, който предлагаме, може до голяма степен да постигне този резултат“, каза Правийн Кумар, преподавател в университета на Илинойс, САЩ и ръководител на изследването, публикувано в началото на декември.

Според екипа на Кумар изпаренията на водата от океана могат да служат за резервоар на питейна вода. Вместо да се издигат в атмосферата, изпаренията ще се улавят от конструкции за екстракция на бреговете, ще кондензират и ще се извеждат чрез тръби към резервоари, откъдето ще се подават за потребление.

Предимството пред традиционния процес на десалинация е, че при изпарение морската вода губи по естествен път почти цялата си сол. Така че обработката на водата от тези изпарения, за да стане годна за пиене, ще изисква много по-малко енергия и ще има по-слабо въздействие върху природата от досега съществуващите методи. Според учените цялата система може да се задвижва с енергия от ветропаркове и слънчеви панели.

Тази техника възпроизвежда естествения цикъл на водата, единствената разлика е, че можем да насочваме водата, която се изпарява от океана, каза съавторката на изследването Франсина Родригес.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us