Отвъд геодезията

Предизвикателство за инженерите: Огромна ладия от времето на фараоните

Екип на Големия египетски музей в Гиза, чието откриване се очаква до края на тази година, извърши втората успешна симулация на преместването на първата Слънчева лодка на Хеопс от настоящия й дом в близост до Голямата пирамида.
Пред телевизия „Екстра нюз“ директорът по реставрацията и транспортирането на антики в музея Иса Зейдан посочи, че инженерното предизвикателство е обмисляно в продължение на няколко месеца и е взето решение 43-метровата ладия да бъде преместена в голям контейнер, без да се разглобява на части. В рамките на тридневния експеримент са тествани етапите на транспортирането, трасето, стабилността на превозното средство и маневреността му по наклони и завои.
Построената преди около 4500 години Слънчева лодка на Хеопс е смятана за един от най-древните запазени плавателни съдове. Тя е открита до Голямата пирамида през 1954 година заедно с още една по-малка лодка, чието изкопаване приключи наскоро. Двете ладии ще бъдат експонирани в специална сграда в Големия египетски музей.
Иса Зейдан заяви, че в новия музей се работи денонощно, като строителните работи са напълно завършени, а подреждането на артефактите е в напреднала фаза. Посетителите ще могат да видят над 5000 предмета от гробницата на Тутанкамон, които ще бъдат показани на едно място за пръв път от откриването им преди столетие. Над две трети от тях вече са подредени, информира Зейдан.
Откриването на огромния музеен комплекс се очаква до края на тази година. Египетските власти вече обявиха, че планират церемония, подобна на „Златния парад на фараоните“, с който мумиите на 18 фараона и четири царици бяха транспортирани в Националния музей на египетската цивилизация в квартала на Кайро Фустат.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us