Отвъд геодезията

Превключиха Хъбъл на резервен компютър

Инженери на НАСА успешно включиха резервния компютър на орбиталния телескоп „Хъбъл“, след като част от електрониката му излезе от строя в средата на юни, съобщи Асошиейтед прес.

Специалистите вече извеждат инструментите на телескопа от безопасен режим на работа и следят дали те се включват правилно.

НАСА очаква астрономическите наблюдения да се възобновят през следващите два дни, след като инженерите приключат проверката и калибрирането на всички научни инструменти на „Хъбъл“ и се уверят, че те се поддържат на оптималната температура за работа.

Научните наблюдения с инструментите на „Хъбъл“ бяха напълно спрени на 13 юни заради неизправности в бордовия компютър на телескопа, който отговаря за изпълнението на команди и изпращането на данни на Земята. В същото време самият телескоп е в отлично състояние.

Анализ разкри, че причината за неизправностите е отказ на системата, която контролира захранването на целия компютър. Първите опити за възстановяване на работата му приключиха неуспешно, което принуди ръководството на мисията да вземе решение за включването на допълнително оборудване на „Хъбъл“, което може да изпълнява подобни функции.

След като разработиха процедурите за включването на Земята, специалистите от НАСА тази седмица изпратиха серия от команди до „Хъбъл“, които превключиха телескопа да работи с резервен компютър.

Подобно превключване беше направено и през 2008 г., когато част от старата система отказа.

Телескопът „Хъбъл“ работи от 1990 г. Той е направил повече от 1,5 милиона наблюдения на Вселената. НАСА е изпращала до него пет мисии за поддръжката му по времето на совалките. Последната беше през 2009 г.

НАСА планира да изстреля наследника на „Хъбъл“ – телескопа „Джеймс Уеб“, до края на тази година.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • За блясъка на един диамант
  За блясъка на един диамант

  Всеки човек по земята е чувал за Кохинор. Дали заради известната марка за моливи, или заради диаманта – това име е доста познато. Особено популярно

 • Музиката на растенията
  Музиката на растенията

  През пролетта всичко разцъфва и природата се готви за тържествуване през лятото и раждане на плодовете през есента. Загадките около растенията занимават хората от векове

 • Иновативно: Маски вместо асфалт
  Иновативно: Маски вместо асфалт

  Маските за еднократна употреба трябва да отидат все някъде. Много, ако не и повечето, се озовават на сметище. Изследователите са разработили нов материал, който превръща

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us