Отвъд геодезията

Превключиха Хъбъл на резервен компютър

Инженери на НАСА успешно включиха резервния компютър на орбиталния телескоп „Хъбъл“, след като част от електрониката му излезе от строя в средата на юни, съобщи Асошиейтед прес.

Специалистите вече извеждат инструментите на телескопа от безопасен режим на работа и следят дали те се включват правилно.

НАСА очаква астрономическите наблюдения да се възобновят през следващите два дни, след като инженерите приключат проверката и калибрирането на всички научни инструменти на „Хъбъл“ и се уверят, че те се поддържат на оптималната температура за работа.

Научните наблюдения с инструментите на „Хъбъл“ бяха напълно спрени на 13 юни заради неизправности в бордовия компютър на телескопа, който отговаря за изпълнението на команди и изпращането на данни на Земята. В същото време самият телескоп е в отлично състояние.

Анализ разкри, че причината за неизправностите е отказ на системата, която контролира захранването на целия компютър. Първите опити за възстановяване на работата му приключиха неуспешно, което принуди ръководството на мисията да вземе решение за включването на допълнително оборудване на „Хъбъл“, което може да изпълнява подобни функции.

След като разработиха процедурите за включването на Земята, специалистите от НАСА тази седмица изпратиха серия от команди до „Хъбъл“, които превключиха телескопа да работи с резервен компютър.

Подобно превключване беше направено и през 2008 г., когато част от старата система отказа.

Телескопът „Хъбъл“ работи от 1990 г. Той е направил повече от 1,5 милиона наблюдения на Вселената. НАСА е изпращала до него пет мисии за поддръжката му по времето на совалките. Последната беше през 2009 г.

НАСА планира да изстреля наследника на „Хъбъл“ – телескопа „Джеймс Уеб“, до края на тази година.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us