Отвъд геодезията

Принтираха първи елемент на 3d принтер в космоса

Космонавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) успешно отпечатаха на триизмерен принтер детайл за монтиране на камера, предаде специалният кореспондент на ТАСС в космоса Дмитрий Петелин. Според него това е първата работеща част, създадена от 3D устройството, като преди това са направени няколко тестови детайла.

С отпечатаната скоба „камерата за управление ще бъде монтирана на илюминатора на многофункционалния лабораторен модул „Наука“, обясни Петелин, като уточни, че в момента липсва един укрепващ елемент.
Триизмерният принтер беше доставен на МКС с кораба „Прогрес МС-20“ през юни миналата година. Космонавтът Олег Артемиев беше първият, който тества възможностите му.

Целта на експеримента е да бъдат проучени възможностите за използване на подобни технологии за производство на изделия от полимерни материали в космически условия. В бъдеще това ще даде възможност на космонавтите и астронавтите в орбиталните станции да произвеждат необходимите части и инструменти директно в космоса, без да чакат доставката им с транспортни кораби от Земята.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us