Отвъд геодезията

Робот посреща туристите в гръцка пещера

Робот посреща посетителите на Алистратската пещера, намираща се в Северна Гърция между градовете Драма и Серес, съобщи Асошиейтед прес.
Роботът има бял корпус, черна глава и две светещи очи, движи се на колела. Името му е Персефона и е може би първият робот – екскурзовод в света. Освен това Персефона е и полиглот, може да дава информация на 33 езика и да води елементарен разговор на три езика. Роботът отговаря и на въпроси, но само на гръцки език.
От юли Персефона посреща посетителите на входа на пещерата и ги съпровожда през следващите 150 метра, след което работата й се поема от екскурзовод – човек. Името й е избрано, тъй като според гръцката митология в близост до пещерата богът на подземния свят Хадес отвлякъл красивата Персефона за своя жена със съгласието на баща й Зевс.
Идеята за използването на робот като екскурзовод принадлежи на научния директор на Алистратската пещера Никос Карталис, който някога гледал по телевизията как робот посреща посетителите в художествена галерия.
„След седемнайсет години получихме средства и се появи роботът“, разказва Карталис пред Асошиейтед прес.
Конструктор на Персефона е Националната технологично-изследователска фондация на Гърция, а стойността му е 118 хиляди евро.
„Откакто използваме робота, имаме 70 процента ръст на посетителите спрямо миналата година“, разказва Карталис. „Хората харесват идеята, особено децата, а онези, които ни посетят веднъж, се връщат да видят робота екскурзовод отново“.
„За тях това е нещо невиждано – да могат да общуват с робот и да му задават въпроси. Много чуждестранни посетители не вярват, че Гърция може да създаде робот и да го използва като екскурзовод в пещера“, допълва Карталис.
Роботът съпровожда туристите покрай красивите сталактити и сталагмити, достигащи височина от 15 метра, по коридор, дълъг почти километър.
„Това е една от най-красивите пещери не само в Гърция, но и в Европа,“ казва Карталис. „Тя има сталактити и сталагмити в много различни форми и цветове, дори в червено,“ допълва той.
Пещерата Алистрати е изследвана за първи път през 1974 г. и е открита за посетители през 1998 г., допълва АП.

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • Космонавти си организираха цирк
  Космонавти си организираха цирк

  Шестчленният екипаж, намиращ се в момента на Международната космическа станция, си организира цирк – космонавтите размятаха като факири различни предмети – плодове, чанти и прочие.

 • Създадоха изкуствен мозък върху кристал
  Създадоха изкуствен мозък върху кристал

  Инженери от Масачузетския технологичен институт създадоха изкуствен мозък върху кристал , който се състои от десетки хиляди електронни синапси, наречени мемристори, пише сп. „Нейчър нанотекнолъджи“Тези

 • David Garrett – виртуоз с цигулка
  David Garrett – виртуоз с цигулка

  4 февруари, 2018 г. НДК Близо година след хитовото появяване на Ара Маликян на българска сцена, у нас идва друг виртуоз с цигулка – Дейвид

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us