Отвъд геодезията

Русия ще удължи живота на МКС

Русия продължава работата си на борда на Международната космическа станция (МКС), която е в добро състояние, съобщи ТАСС, като цитира изпълнителния директор по пилотираните програми на Роскосмос Сергей Крикальов.

„Продължаваме да работим на МКС, продължаваме да работим в международно сътрудничество и гледаме напред, естествено“, каза той.

Изпълнителният директор припомни, че първоначално било планирано станцията да е активна 15 години. „15 години минаха, станцията продължава да лети, тя е в добро състояние. Но рано или късно ще има нова програма, нова станция. За да продължи да работи на ниска околоземна орбита, Русия започва работа над проект за нова нискоорбитална станция“, каза Крикальов.

По-рано руският вицепремиер Денис Мантуров бе заявил, че Русия смята за възможно експлоатацията на руския сегмент на МКС да продължи до 2028 г., до разгръщането на минимална конфигурация на нова руска орбитална станция. През юли тази година главният изпълнителен директор на Роскосмос Юрий Борисов каза, че Русия ще прекрати ангажиментите си към МКС след 2024 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us