Отвъд геодезията

Рутер проследява здравето на болните

Учени от американския Масачузетски технологичен институт разработиха безжично устройство, подобно на рутер, проследяващо здравните показатели на пациенти с Ковид-19, поставени под домашна карантина, съобщава в „Дейли мейл“.
Апаратът е кръстен „Емералд“ и е в състояние да проследява дишането и съня на засегнатите от заболяването. Прототип на устройството вече се тества в реални условия град Бостън.
„Емералд“ използва безжични сигнали, които са 1000 пъти по-слаби от тези на стандартно мобилно устройство. Според един от авторите на разработката, проф. Ипсит Вахия, тя позволява на лекарите да получат ценна биометрия от пациентите, без да влизат в пряк контакт с тях, а дистанционно. По този начин рискът от заразяване на медицинския персонал се свежда до нула.
„Емералд“ проследява броя на вдишванията в минута. Когато от 23 те спаднат до 18, близки до нормалните, това означава, че пациентът с Ковид-19 добре понася лечението. То се отразява положително и когато устройството улови при възрастните пациенти по-бързи движения при придвижване из дома, които стават достояние на лекуващите лекари.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us