Отвъд геодезията

Сателит сканира горите на Земята

Британски учени са конструирали сателит, способен да изследва горите на Земята с безпрецедентна точност.

Спътникът ще сканира „белите дробове“ на нашата планета, прониквайки през горските корони и създавайки изображения на биомасата на Земята.

С негова помощ ще бъде отчетено количеството въглерод в зелените площи, както и въздействието на обезлесяването върху земните екосистеми.

Сателитът, наречен BIOMASS (Биомаса), ще бъде първият, който ще изведе в космоса технология, наречена Р-лентов радар. Дължината на вълната му е около 70 сантиметра, което означава, че той ще може да прониква през цялата горска покривка.

Разработчиците отбелязват, че радарът ще „се взира“ не само през облачната покривка, но и през короната, оценявайки действителната биомаса на растенията. Сигналът след това ще се изпраща обратно към сателита.

Тази технология ще предоставя по-изчерпателна и обемна информация в сравнение с предишните методи на изследване, отбелязва ръководителят на проекта Шон Куиган от университета на Шефилд.

Теглото на сателита е над един тон. Предвижда се той да бъде изстрелян в края на следващата година.

BIOMASS ще сканира горите на всеки шест месеца в продължение на пет години. Учените не изключват възможността по същия начин да бъдат идентифицирани скрити археологически обекти.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us