Отвъд геодезията

Сателитите на Мъск пречат на астрономите

Масивните съзвездия на сателитите Starlink, изстреляни в ниска околоземна орбита от компанията на Илън Мъск SpaceX продължават да затрудняват изследванията на астрономите по света.
Скоро след като SpaceX започнаха да изстрелват сателитите, астрономите разбират, че повърхността им е толкова отразяваща, че блокират възможността на обсерваториите да изучават космоса. От SpaceX отговарят на недоволството създавайки по-малко отразяващи сателити за следващите изстрелвания, наречени DarkSats. Но според публикация в Scientific American, подобрените сателити все още са твърде ярки и продължават да пречат на изследванията.
Скорошните наблюдения на новите DarkSats показват, че те са само на половина по-ярки от оригиналните сателити. Това е напредък, но те все още причиняват сериозни смущения за астрономите, чиито наблюдения са блокирани от ивици светлина, когато сателитите минават над уредите.
Според Мередит Роулс от Университета на Вашингтон, проблемът е, че ако SpaceX продължи по този начин без да решава проблема, други компании ще решат да изпращат собствени системи от сателити, без да се вземат предвид нуждите на астрономите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us