Отвъд геодезията

Съвети от НАСА: Как да снимаме метеорен поток

Американската аерокосмическа агенция НАСА публикува съвети за фотографиране на най-популярния ежегоден метеорен поток – Персеиди. Ето какво е необходимо да изпълним, за да заснемем „падащите звезди“ като професионалисти астрофотографи:

  1. Отидете далеч от градските светлини и намерете място с тъмно небе.
  2. Използвайте статив.

Фотографията на метеори изисква дълги експозиции, а дори и най-стабилните ръцете не може да задържат фотоапарата достатъчно, за да се получи има ясен кадър.

  1. Използвайте широкоъгълен обектив.

Широкоъгълен обектив ще заснеме по-голяма част от небето и ще ви даде по-голям шанс да заснемете метеор.

  1. Използвайте дистанционен спусък или вградения таймер на фотоапарата.

Стативът върши страхотна работа за намаляване на повечето от поклащанията на апарата, но и самият акт на натискане на спусъка може да замъглите кадъра с дълга експозиция.

  1. Ръчно фокусирайте обектива си.

През нощта автофокусът ще се мъчи да намери нещо, върху което да се фокусира. Задаването на фокуса до безкрайност ще ви доближи до желания ефект, но има вероятност да се наложи да направите някои тестови изображения и да направите фина настройка.

  1. Насочете камерата си в посоката на съзвездието Персей.
  2. Изчислете времето за експозиция.

Тъй като Земята се върти, звездите в небето също видимо се движат и ако вашият обектив е отворен достатъчно дълго, може да уловите част от това движение. Ако искате да избегнете видимо движение на звездите, можете да следвате правилото 500. Вземете 500 и го разделете на дължината на обектива в милиметри. Полученото число е продължителността на времето в секунди, при което можете да държите обектива си отворен, преди да видите „опашки“ на истинските звезди. Например, ако използвате 20 mm обектив 25 секунди (500 разделени на 20) е най-дългият период, за който можете да зададете времето за експозиция, за да не получите този ефект.

  1. Експериментирайте.

След като знаете максималното време на експозиция, можете да зададете този параметър и да оставите апарата сам да изчисли други настройки за първата снимка. В зависимост от начина, по който се получи изображението, можете ръчно да регулирате блендата (задайте по-ниско число, ако изображението е твърде тъмно) и ISO (задайте по-високо число, ако изображението е твърде тъмно), за да подобрите следващите снимки.

  1. Наслаждавайте се на спектакъла.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us