Отвъд геодезията

Шведите измислиха оригинален начин да рециклират елхите си

Десетки коледни дръвчета се изхвърлят в ледените води на Стокхолм, за да подхранят хабитата на дивите морски видове в Стокхолмския архипелаг, съобщи АФП.

Активисти и компании, свързани с опазването на околната среда, приветстват инициативата на националната асоциация на рибарите, която подпомага балансирането на екосистемата, застрашена от човешката дейност.

Допреди дни тези борови дървета бяха част от интериора в шведските домове. След празниците към стъблата им се прикрепят камъни и те са изхвърлени от лодка в езеро в индустриалната зона на шведската столица.
Около нас има много строежи, минават много плавателни съдове, каза за АФП Малин Шелин, мениджър в шведската риболовна асоциация Sportfiskarna. „Растителността, нужна на рибите, за да хвърлят хайвера си, изчезна и това е начин да бъде възстановено изгубеното“.

Всяка година от 2016 г. асоциацията събира коледните дръвчета от домакинства и вече над 1000 елхи са хвърлени във водите в различни части на Стокхолмския архипелаг. „Елхичките с всичките си клонки и иглички са идеално място за рибата да хвърли хайвера си, позволява и на по-малките да се крият“, обясни Шелин.

Подводни видеозаписи от последните години показват хайвер между клоните на коледните дръвчета в морето. Виждаме, че наистина действа, каза Ивон Бломбек, мениджър за Световния фонд за дивата природа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us