Отвъд геодезията

Специална група ще се занимава с възстановяване на украинското културно наследство

Експертна група за разработване на методологии за опазване и възстановяване на украинското културно наследство е създадена в рамките на Европейския съюз (ЕС), предаде Украинформ.

Василе Ротару от Европейската служба за външна дейност обяви това по време на конференцията „Престъпления срещу културното наследство по време на война и след войната“, провеждана в Лвов.

„В момента се фокусираме върху дългосрочни мерки, като разбираме, че трябва да се подготвим за възстановяването на Украйна след войната. Експертна група с 25 участници, включваща представители на страните-членки на ЕС, и на Украйна, беше сформирана наскоро. Те обменят методологии за реставрация и дават препоръки на Европейската комисия за това как да се улесни процесът на възстановяване на културното наследство в Украйна“, отбеляза Ротару.

Той увери, че ЕС ще продължи да оказва съдействие за опазването и възстановяването на културните ценности, като украинската страна ще определя приоритетите в тази сфера. В момента мисията действа в Украйна на национално, регионално и местно равнище, като координира работата на представителите на страните от ЕС и партньорите.

Василе Ротару каза, че са получени две искания от Украйна, свързани с опазването на културното наследство и страните от ЕС вече са отговорили на тях.

„Осигурихме материали и оборудване – от чували с пясък до системи за сигнализация и пожарна безопасност. Важно е също така да разполагаме с надеждни складове с подходящи условия за съхраняване на културното наследство. В допълнение към физическата защита обаче значителна част от работата ни е свързана с инвентаризация на културните ценности, документация и цифровизация. Това е важно, за да се намалят рисковете и да се изготви план как да се действа при кризисна ситуация“, отбеляза експертът.

Конференцията „Престъпления срещу културното наследство по време на война и мир“ се проведе в град Лвов на 18 и 19 май, припомня Украинфрм. Консултативната мисия на ЕС в Украйна е организатор на форума.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Буря помете дървото, символ на Сиера Леоне
  Буря помете дървото, символ на Сиера Леоне

  Емблематично 70-метрово дърво в столицата Фритаун на Сиера Леоне беше унищожено от буря, съобщи АФП. Според журналист на агенцията и според правителството дървото е изгубило

 • Човек с два ампутирани крака изкачи Еверест
  Човек с два ампутирани крака изкачи Еверест

  Ветеран от британската армия е първият човек с два ампутирани над коляното крака, изкачил връх Еверест, а шерпският водач Пасанг Дава Шерпа изравни световния рекорд

 • СтрийтМюзикФест този уикенд в София
  СтрийтМюзикФест този уикенд в София

  Първият фестивал на уличната градски култура Street Music Fest е от 19 до 21 май на площад „Славейков“, съобщават организаторите. По думите им събитието качва

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us