Отвъд геодезията

Стресът променя мозъка

Изследване, проведено от екип под ръководството на Съ-Ан Лиу, професор по клетъчна биология и анатомия в медицинския факултет на университета на Луизиана, показва как се променя структурата на мозъка под въздействие на стрес, съобщи електронното издание Медикъл eкспрес.
Лиу и изследователският й екип са работили с мишки и са установили, че дори едно стресиращо събитие води до бързи и дълготрайни промени върху астроцитите – мозъчните клетки, които почистват невротрансмитерите, след като са пренесли информацията между нервните клетки.
Стресиращият епизод кара окончанията на астроцитите да се отдръпнат от синапсите. Освен това учените установяват, че при такъв епизод хормонът на стреса норепинефрин потиска нормалното производство на протеина GluA1, без който нервните клетки и астроцитите не могат да комуникират.
„Стресът засяга структурата и функциите и на невроните, и на астроцитите“, отбелязва Лиу. Тъй като астроцитите могат пряко да модулират синаптичната трансмисия и участват в свързаното със стреса поведение, предотвратяването на предизвиканата от стреса промяна в астроцитите е потенциален начин да се третират свързаните със стреса неврологични разстройства, допълва Лиу.
Стресът блокира мозъчната функция и води до трайни промени в човешкото поведение и психология, казва още тя. „Преживяването на травматични събития може да доведе до европсихиатрични разстройства включително тревожност, депресия и пристрастяване към наркотици. Изследването на невробиологията на стреса може да разкрие как стресът влияе върху мозъчната функция. А това е нужно, за да разработим стратегии за предотвратяване или лечение на неврологични разстройства, подчертава Лиу.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us